Попълнете търсена ключова дума или фраза

Жесток удар по рибарите

https://blitz.bg/obshtestvo/zhestok-udar-po-ribarite_news708731.html Blitz.bg

Част от язовирите държавна собственост, които досега бяха разрешени за любителски риболов, вече ще се използват за питейни нужди

София, България 11 Ноем. 2019, 22:31 8609 прочита 6 коментара
Част от язовирите държавна собственост, които досега бяха разрешени за любителски риболов, вече ще се използват за питейни нужди или за стопанска дейност, съобщава "Труд".

Промяната е заложена в наредбата за ползване на държавните язовири и правилата за тяхното ползване, предложена за обществено обсъждане.

Пълна забрана за риболов ще има за язовирите Брягово, 40-те извора, Каменец, Мандра, Овча могила, Пампорово, Стойковци, Телиш – 2, Шишманов.

От водоеми за любителски риболов те стават такива за отглеждане на аквакултури. Една от причините за промяната, посочена от земеделското министерство, е да бъде премахнато съществуващото ограничение за свободното отглеждане на риба в тях.

По искане на жителите на Враца и организации в язовир Дъбника се разрешава любителският риболов и той вече няма да е определен като водоем за аквакултури.

Язовирите Батак, Белмекен, Голям Беглик, Калин, Кричим, Чаира пък вече ще за питейно-битово водоснабдяване. В тях риболовът ще бъде разрешен извън санитарно охранителната зона.

В същото време водоемите Георги Трайков (Цонево) и Тракиец, които досега се ползваха за питейни нужди, вече ще бъдат изцяло за задоволяване на страстта на рибарите.

Пълната забрана за риболов в язовир Ясна поляна отпада и в него вече може да се лови риба в определена зона.

Язовирите Среченска бара и Пловдивци също стават основно за водоснабдяване, но и при тях ще има зона за риболов.

Тези предложения подлежат на промяна, някои могат да отпаднат, ако има аргументирани становища от граждани или организации, уточни доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Целта ни е да опазим язовирите, които са за питейни нужди, защото видяхте какво се случи в Перни и язовир Студена, допълни той. Николов уточни, че се обмисля да падне пълната забрана за риболов в язовир Тича и там да се обособи зона за такъв.

6 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам