Великотърновското село Пушево има особена красота. Това е единственото място в България, където растат диви кактуси. Всяка година цъфтежът на екзотичните растения предизвиква истински фурор в социалните мрежи.

Пушево обаче притежава и друга уникална даденост, която е почти без аналог в световен мащаб, и при сериозна местна и държавна политика може да се превърне в топдестинация. Става въпрос за единственото по рода си находище на вкаменени останки от древни морски организми.

Палентоложкото находище се намира в местността Дрянков хълм и е обявено за природна забележителност преди 32 години.

Дъно на море

Някога България е била дъно на море. От тази продължителна епоха най-запазените вкаменелости у нас са именно край Пушево, където без усилия могат да бъдат намерени корали, миди, охлюви и морски таралежи. Особено интересни са наутилусите – морски главоноги, които оцеляват през всичките милиони години, като се срещат и до днес в моретата. Затова често са наричани „живи изкопаеми“, пише borbabg.com.

Край селото могат да бъдат намерени и вкаменени брахиоподи. Те имат черупка с два клапана, които се затварят един друг.

Амонитите пък са главоноги с многокамерна спираловидна черупка с диаметър от няколко сантиметра до 2 метра.

Животното е обитавало последната камера, а останалите, изпълнени с газ, играели роля на плавателен апарат. Благодарение на широкото им географско разпространение и бързата им еволюция амонитите са ръководни вкаменелости за установяване геоложката възраст на утайките.

Находище

Находището край Пушево е с доста големи размери, като достига близо 9 хектара.

За съжаление, дестинацията е слабо позната дори на живущите в общината. Няма указателни табели и достатъчно информация. В същото време находището е със световно значение, защото подобно има само в Южна Франция. До момента обаче не е направено нищо за консервацията и презентирането му.

Вкаменелостите, които представяме в публикацията, са предоставени на екипа ни от местни туристи, които разказаха, че доста трудно открили мястото. По думите им нямало почистен нито един участък от голямата територия на находището. Но пък всяка скала носела в себе си незаличимите белези на времето и доказателства, че освен люлка на цивилизации страната ни е и място, от което може да бъде проследен животът на планетата от незапомнени времена.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук