Продължава издирването на стрелеца, който уби 46-годишен мъж в столицата. Жертвата е с много криминални регистрации и държи автокъща до мястото на стрелбата, съобщава bTV.

Показното убийство става малко след 20 ч. Докато Николай Дракополов чака на червен светофар, убиецът се приближава и стреля два пъти.

Уцелва жертвата в главата и бяга. Свидетел на екзекуцията става 11- годишното дете на приятелката на бизнесмена, което се вози на седалката до него.

За килъра е било ясно, че жертвата винаги прави обратен завой именно на кръговото за Бистрица и се връща към Симеоновско шосе откъдето се спуска към центъра на София. Драгополов, обаче си тръгвал по различно време, съобщава БНТ.

Вчера следобед мъжът бил в офиса на автокъщата си. А убиецът, преоблечен като клошар, стоял под моста. Негов помагач наблюдавал постоянно Драгополов и дал сигнал в момента, когато мъжът се качил в автомобила си и потеглил.

Очаквано светофарът е спрял автотърговеца преди десния завой към Симеоновско шосе. Тогава килърът излязъл от под моста и стрелял два пъти в лявото слепоочие на жертвата си.

Свидетели на убийството станали шофьорите на другите коли. "Първата кола, която е тук, които са подали сигнала. Има и коли зад него, има и свидетели, които и в момента се уточняват.

Снемат се данни на свидетели, които следва да бъдат разпитани, да разкажат какво са видели от под моста ли е излязъл човек, по тротоара ли се е движил", заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Стрелецът поне няколко седмици го е дебнел, криел се е под моста, имал е пряка видимост между автокъщата и кога си тръгва от нея до, маршрута и докато спрял на светофара и го атакувал.

Бил е с анцуг, шапка и шал. Дори да е дебнел с месеци не е направил впечатление, защото под моста се събирали бездомни хора, казват разследващи. Приятел на убития зави, че не е получавал заплахи.

Да стреляш до дете е нагла бруталност, коментира топ криминалистът Ботьо Ботев. По думите му е рано да се каже дали убийството е поръчково или става въпрос за лично отмъщение. Но е факт, че е добре планирано.

Убитият има 22 криминални регистрации за кражби, грабежи и измами.

Преди 2 години Николай Драгополов беше арестуван в Марбея и обвинен в кражба на кола от Коста дел Сол. 

Тогава той беше подведен под отговорност и за притежание на фалшиви документи и участие в организирана престъпна група. Според събраните доказателства мъжът крадял коли за различни наркобанди и бил един от най-добрите в бранша.

Българинът беше задържан, след като полицията започнала разследване по сигнали за откраднати четири луксозни автомобила от градовете Мартос, Торос и Фуенхирола.

Застреляният във вторник бизнесмен Николай Дракополов е имал карта на Международната полицейска организация със седалище в Милано, става ясно от сайта на неправителствената институция, която е основана от бившия сръбски депутат Илия Животич.

Публикуван е и сертификат на Дракополов, който го представя като експерт по сигурността. Данните от нея съвпадат с рождената му дата и няма съмнение, че е той, пише 24 часа.

Картата на организацията е издадена през март т.г. и е валидна до март 2022 г., но вече се открива само в кеша на страницата. Не е ясно за какво може да послужи подобен "документ".

Международната полицейска организация не е свързана с МВР, нито с други служби за сигурност по света. За членство в нея няма изисквания кандидатите да са бивши или настоящи служители на реда, какъвто Николай Дракополов никога не е бил. 

Справка в търговските регистри показаха, че на името на убития бизнесмен няма регистрирани фирми.

Не едно и две са показните убийства в годините на прехода, докато мишените пътуват в автомобилите си.

При старите случаи е стреляно многократно, а не както при последния - с два точни изстрела.

На 19 август 2003 г. Филип Найденов-Фатик е разстрелян след като шофьора му спира на червен светофар на булевард "България".

В този момента от крайпътните храсти изскача мъж и открива стрелба. Банкерът е покосен от 7 куршума.

На 22 февруари 2006 година в джипа си в квартал "Лозенец" е застрелян Иван Тодоров – Доктора. С над 10 куршума, шофьорът му е тежко ранен.