Кухненските помещения се превърнаха в бойните полета по време на пандемията. Това каза психологът и ръководител на проекти в Асоциация „Деметра“ Диана Видева. Тя потвърди, че в последните месеци броят на случаите на домашно насилие е нараснал.

„По време на извънредното положение стартирахме две горещи денонощни телефонни линии за жертвите на домашно насилие и за обаждания, във връзка с COVID-19 – едната линия бе в София, а другата в Бургас.

С отварянето на линиите започнаха и обажданията и в двете посоки – касаещи както тревожност и безпокойство, породено от новината за пандемията, така и сигнали за насилие в домовете. Причината беше, че семействата са в изолация. Това беше времето, в което тези от тях, които дълго време не са били заедно в домовете си, имаха възможността, от една страна, да се опознаят.

Това обаче породи доста напрежение у тях и започнаха конфликтите. Това, което категорично мога да кажа е, че кухните се превърнаха в бойно поле, защото в доста от случаите напрежението, понякога прерастващо във физическо насилие, е започнало точно в кухнята.

Съвсем интуитивно всеки е хващал случаен някакъв предмет и го е захвърлял по другия. Така дойдоха и няколко случая с физически наранявания в резултат на сбивания в кухните“, заяви психологът, цитиран от Фокус.

Според нея най-потърпевши по време на извънредното положение са се оказали възрастните хора, част от които не са срещнали необходимите търпение и толерантност от страна на своите близки.

„В доста ситуации при тези, които се обаждат, се касае за злоупотреба – било психически тормоз, физически или икономически – когато близките използват пенсиите или спестяванията на възрастните хора. Те се оказаха доста уязвима група, от тази гледна точка. Липсата на толерантност породи това.

И преди имаше доста такива случаи, но те нараснаха по време на пандемията, предвид това, че хората трябваше да пребивават в един дом заедно за по-дълго време. Това доведе до ескалиране на напрежението. Сега нетърпимостта се повиши – към по-малкия или към по-възрастния в семейството.

За съжаление, това говори не само за голяма незрялост на обществото, но и за липса на ценност – по отношение на различието, липса за посрещане нуждите на различния. Разбира се, извънредното положение също оказа влияние, но такова поведение преди всичко означава психологическа незрялост“, посочи още Видева.

БЛИЦ уточнява, че преди време се появи зловеща статистика, която разкри, че осем жени са били убити у нас по време на карантината.