Законите в 44-тото народно събрание са в ръцете на 29 юристи. Икономистите в новия парламент са 55-има. Рекордно много са генералите – четирима, и журналистите – петима.
Най-много юристи има в парламентарната група на БСП – 10. Сред 95-имата на ГЕРБ има 8 експерти в областта на правосъдието. Сред тях е бившият конституционен съдия Георги Марков. Двама от знаковите юристи и бивши председатели на парламента Цецка Цачева и Михаил Миков сега не са част от новия състав на НС. Цачева е аут заради преференциите, а Миков нямаше право да кандидатства за депутат от левицата заради промените в устава на партията, пише "Труд". 

Депутатите с диплома за финансисти и счетоводители са 16.

Инженерите и хората, които професионално са се занимавали със строителство, са 28. Най-много са в партията на Бойко Борисов (18), а втора в “класацията” е групата на “Обединените патриоти” (четирима). Всички останали групи имат по двама експерти в този сектор.

Новият състав на Народното събрание включва най-много генерали от когато и да било – четирима. Модата за военните в управлението започна с издигането на Румен Радев за президент. В ГЕРБ са вицеадмирал Пламен Манушев и бившият началник на отбраната ген. Константин Попов. Друг бивш шеф на отбраната – ген. Симеон Симеонов, е в ДПС, а БСП се “отчитат” с бригадния генерал Кольо Милев.

Петима журналисти влизат в ролята на законотворци. Четирима от тях са в групата на БСП и един е от ГЕРБ. Тома Томов е с няколко месеца по-възрастен от Стефан Данаилов и именно той ще открие тържественото първо заседание днес. Освен най-много журналисти в БСП имат и най-много политолози – четирима от общо седмината депутати политолози са от левицата. Сред новите депутати има и археолог – от групата на “Обединените патриоти”, както и представител с диплома по застраховане – от партия “Воля”.