Административно-териториалната реформа в Украйна няма да разпокъса българската общност в страната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарен контрол.

„Българската общност в Украйна наброява около 250 хил. души, които са добре интегрирания в обществения и икономически живот на страната. Едно то доказателствата за това е, че децата от български етнически произход традиционно показват най-добри резултати на зрелостните изпити на държавния украински език в сравнение с останалите малцинствени групи“, заяви Захариева.

Тя посочи, че в момента българският език в Украйна се изучава в 42 украински държавни учебни заведения, като имаме и добре развита система от 75 неделни училища в България. „Миналата година подписахме декларация, с която Украйна гарантира, че новият закон няма да промени и да попречи на изучаването на майчин език.

Трябва обаче да се подпише и протокол към тази декларация. Очаква се в началото на май да се финализират преговорите по въпросния протокол. Моята лична оценка е, че това се забави от страна на украинската държава“, коментира Захариева. Тя посочи, че към момента се гарантира изучаването на майчин език в Украйна.

„Продължаваме да следим въпроса и съм сигурна, че той ще се гарантира още по-сигурно след подписването на протокола“, каза още външният министър. Захариева подчерта, че има устни гаранции от украинска страна, че административно-териториалната реформа няма да разпокъса българската общност в страната.