Петро Порошенко има нов план и планира да стане премиер на страната, заяви депутатът от Върховната рада Антон Геращенко. По неговите думи, държавният глава вече се е примирил, че най-вероятно ще загуби предстоящите избори.

„Най-заинтересован от предсрочни парламентарни избори е Петро Порошенко. Става въпрос за това, че той, разбирайки, че вече е загубил президентските избори, е измислил нов план – той иска да стане премиер на Украйна“, е заявил Геращенко според радио „НВ“, цитирано от Фокус.

Освен това депутатът подчерта, че Порошенко се интересува от предсрочни парламентарни избори, за да „спаси тези проценти гласове, които ще получи благодарение на пропагандата си“ на изборите. Вотът за държавен глава на Украйна се състоя на 31 март. Според данните на ЦИК, никой не получи необходимият за победа на първи тур брой гласове.

Вторият кръг ще се проведе на 21 април, а в него ще участват лидерът от първия тур Владимир Зеленски и Порошенко Според данните от първото проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група "Рейтинг", лидерът на първия тур Владимир Зеленски ще печели 61% от гласовете, докато рейтингът на Порошенко е 24%.

Проучване на Киевския международен институт по социология, публикувано седмица покъсно, показва, че Зеленски ще бъде подкрепен от около 72,2% от украинците, които вече са направили своя избор, Порошенко - около 25%. 

БЛИЦ припомня, че тази вечер от 21.00 ще е зрелищния дебат между Зеленски и Порошенко на националния стадион "Олимпийский" в Киев, който ще се излъчва директно по всички големи украински телевизионни канали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ