Докато Вашингтон очаква с нетърпение публикуването на доклада на Робърт Мюлер за предполагаемата руска намеса на изборите в САЩ, адвокатите на държавния глава Доналд Тръмп работят трескаво, за да довършат "контрадоклад" срещу твърденията на специалния прокурор, отбелязва американското издание Washington Examiner, цитирано от „Фокус“.
 
Екипът на Тръмп работи по насрещния доклад в продължение на месеци, като още миналия август стана ясно, че документът ще се съсредоточи върху това дали започването на 22-месечното разследване на Мюлер е законно.
 
Съобщава се, че докладът е от 140 страници, но адвокатът на Тръмп Руди Джулиани изрази надежди, че ще успее да редуцира текста до една трета от първоначалния му обем. Причината – последните заключения, от които стана ясно, че не може да бъдат доказани контактите между екипа на Тръмп и руснаците.
 
Съгласно думите на Джулиани, по-голямата част от контрадоклада вероятно ще се съсредоточи върху възпрепятстването на претенциите за правосъдие.
 
Очаква се документът от адвокатите на Тръмп да предизвика вътрешен дебат в екипа на Мюлер по казуса дали за това дали президентът е възпрепятствал правосъдието. В своето резюме Уилям Бар пише, че той и заместник-главният прокурор Род Розенщайн са заключили, че няма достатъчно доказателства за доказване на подобно твърдение.
 
Бар сигнализира, че публикуването на доклада ще стане факт тази седмица. Остава неясно каква част от него ще бъде редактирана. „Докато чакат за излизането на доклада, в Конгреса се запасяват с уиски и планират поръчки за пица в очакване на маратона за четене на документа с обем от 400 страници“, разкриват от редакцията.