Според пловдивски данъчни проверяваните схеми за източване на ДДС били съвсем различни от тези, които се появиха по вестниците
Мега скандалът в НАП е тръгнал след ровенето на ДАНС в пловдивското подразделение на агенцията в средата на ноември миналата година, доверяват високопоставени бирници. Служители на дирекцията в града на тепетата не крият, че разследващите са попаднали на стресиращи данни, свързани с източване на ДДС. Най-вероятно от Националната агенция по държавна сигурност са действали по сигнал и са знаели точно какво търсят. За да оправдаят влизането на ДАНС в НАП-Пловдив, тъй като акцията стана обществено достояние, медиите бяха захранени с трохи. Бяха изкарани няколко случая за източване на общо 10 милиона ДДС от дребни риби, за които има подозрения, че са злоупотребявали с еврофондове.

“Няколко наши колеги го отнесоха за пред публиката. Беше прах в очите на медиите. Всъщност мишените на проверката бяха съвсем други - началниците и мощните им бизнес покровители. Също така, схемите, които се проверяваха, нямаха нищо общо с тези, които се появиха по страниците на вестниците”, коментират пловдивски бирници пред в. "Шоу". Те потвърждават думите на Емил Василев, директор на правния отдел на “Ред, законност и справедливост”, че най-големите данъчни далавери са в Пловдив и са свързани с местни олигарси.

Появиха се слухове, че причината за разкритията на службите всъщност е враждата между големите в Пловдив Георги Гергов и Ветко Арабаджиев. Според някои медии, двамата се замерят с цели папки пиперлива информация, готова за повдигане на обвинения чрез поставени лица и партийни функционери. Техни приближени обаче подчертават, че двамата са заровили томахавките, в добри отношения са и тези клюки са абсолютно безпочвени. Всъщност зародиша на схемата с ДДС запознати свързват с папката срещу Ветко Арабаджиев, за която се говореше още през лятото на 2006-а. Тогава антимафиоти, икономически ченгета и данъчни се разровиха в бизнеса на хотелиерския бос. Говореше се за злоупотреби на стойност 100 милиона лева. Според последните разкрития става ясно, че резултатите от проверката най-вероятно са били старателно скътани в нечие бюро.

Пловдивски бирници си спомнят, че случайно или не, през февруари на същата 2006-а, беше освободена от длъжност перфектната на поста си според колегите й шефка на местната НАП Менда Стоянова. Уволнената директорка на Регионалната структура на Националната агенция по приходите е била или сред проводниците за започване на проверка на бизнесмени, заподозряни в данъчни далавери, или не се е огънала пред заповед на висшестоящ. “Говореше се, че е напуснала поста по взаимно съгласие, но всички знаехме, че върху нея се оказва натиск. Жесток натиск и то още от втория ден след назначаването й. Била е неудобна”, коментират данъчни от времето на Стоянова. На мястото на “Данъчен инспектор 2005 г.” беше назначен началникът на ревизорите Георги Търновалийски, известен с близките си отношения с Мария Мургина и Георги Гергов. Мястото на Търновалийски в йерархията на НАП- териториален директор, беше заето от Николай Брънчев. Именно Брънчев, според бирници, е бил обект на разработка при влизането на служителите на ДАНС в пловдивската дирекция през ноември.
В момента Менда Стоянова има политически амбиции, свързани с ГЕРБ. Тя категорично отказва да коментира случващото се в бившата й служба и в последните няколко дни дори не отговаря на мобилния си телефон. Стоянова се задържа като директор на НАП- Пловдив само месец. Тя пое управлението след като беше създадена мегадирекцията и бе назначена със заповед на Мургина. Няколко дни след освобождаването от длъжност на Стоянова, Мургина обяви, че персоналните промени се правят не заради липса на професионализъм, а защото създаването на приходната агенция е огромна организационна промяна, с която не всеки може да се справи. Това изявление на НАП-Кралицата коренно противоречеше на коментарите при встъпването й в длъжност. При фанфарното създаване на мега агенцията тя подчерта, че ще запази екипа, който управлява данъчната администрация, тъй като най-важното е подготовката на старта на НАП.

И в момента тече проверка в пловдивския НАП. Служителите се тресат в пълна параноя, не вдигат мобилните си телефони и дори не излизат от домовете си. “И през ноември имаше мания за преследване, но сега е някакъв ад. Живеем в шпионски филм. Всеки се оглежда, като дивеч сме”, разясняват с тъжна усмивка ситуацията бирници. Петима техни колеги бяха освободени от длъжност в края на миналата година след първото влизане на службите в териториалната дирекция. Изгоряха дисциплинарно шефът на сектор от отдел “Ревизии” Данаил Попов, координаторът Илиян Василев и ревизорите Елена Близнакова и Ваня Войнова. Сега всички тръпнат в очакване кои ще са следващите. /БЛИЦ