Министър-председателят акад. Николай Денков свиква съвещание във връзка с изострената ситуация в Руската федерация (РФ).

В него ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

Ще бъдат обсъдени всички евентуални рискове за сигурността на страната и за живота и здравето на българските граждани на територията на РФ, както и готовността на държавата за реакция при възникване на необходимост.

Предвижда се изявление на премиера между 20:00 ч. и 20:30 ч. 

Междувременно ръководителят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин публикува ново изявление, в което казва, че Русия е корумпирана заради Путин.

„Ще унищожим всичко около нас, всички сме готови да умрем - всичките 25 хиляди, а след това още 25 хиляди, защото руският народ трябва да бъде освободен“, отбеляза той.

Междувременно в Москва полицаи в тежко снаряжение и с картечници заемат позиции близо до улица Липецкая на входа и изхода от магистрала М4 Дон в руската столица.

В този район в небето дежури и боен хеликоптер.

В района на Ясенево в покрайнините на Москва руската гвардия е организирала огнева точка с автоматичен гранатомет. 

По-рано днес в обръщението си към нацията Путин призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

Междувременно, от видеа в туитър става ясно, че пътят от Ростов на Дон към Таганрог е затворен и миниран. Силите на ЧВК "Вагнер" се подготвят за сражение с войските на Кадиров, които според съобщенията са навлезли в региона, подкрепяйки Путин.

Междувременно жителите на Ростов на Дон бяха предупредени да останат по домовете си заради преминаване на голям конвой с военна техника. Колоната, включваща бронирани машини, автомобили и военни камиони, е била дълга няколко километра.

От една страна са чеченците, а от другата  се движат колони на „Вагнер“. В същото време  Ройтрес съобщи за огън по „Вагнер“ от руски хеликоптери край Воронеж.

Руски войници са разположили картечница в югозападния край на Москва, според снимки.

„Вагнер“ твърди, че е поела контрола над всички военни съоръжения в южния град Ростов на Дон, а докладите сочат, че е превзела обекти във Воронеж.

Ростов изигра ключова роля след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., припомня Би Би Си.

Разположен в близост до украинската граница, Ростов - с население от само един милион - приютява главния щаб на Южния военен окръг на Русия. Руски войски често са разположени в града, преди да бъдат изпратени в Украйна.

Регионалната столица също е важен логистичен център за доставки на оръжие и гориво.

Воронеж - друга регионална столица недалеч от украинската граница - е приблизително със същия размер като Ростов.

Градът се намира по средата между Ростов и столицата Москва и е основен железопътен възел.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Съединените щати се координират тясно с партньорите си, докато продължава развитието на събитията в Русия.

"Разговарях днес с министрите на външните работи на Г-7 - от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, както и с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, за да обсъдим продължаващата ситуация в Русия. Съединените щати ще останат в тясна координация със съюзниците и партньорите, докато ситуацията продължава да се развива", написа той в туитър.

"Министър Блинкън е повторил, че подкрепата на Съединените щати за Украйна няма да се промени", посочи от своя страна говорителят на Държавния департамент Мат Милър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук