Албания призна съществуването на българско малцинство на територията й, а причината за решението, взето в последния момент, е заплахата на София да наложи вето на присъединяването на Тирана към клуба на Брюксел. Това заяви Васил Стерьовски, лидер на партията „Македонски алианс за европейска интеграция“ в Албания, цитиран от скопския телевизионен канал „ТВ 21“.

Съгласно думите на Стерьовски, България „търси българи там, където живеят македонци“, уточнява „Фокус“.

„Ние, като македонска общност, не сме против признаването на българско или друго малцинство, но ние сме против факта, че става дума за една и съща територия, за едни и същи хора, ние сме македонци. Българите търсят българи там, където живеят македонци, в Гора, Преспа, Голо Бърдо. Така че следващата стъпка на българската политика ще бъде отричане на македонското малцинство и признаване само на българско малцинство в тези територии в Албания“, подчерта Стерьовски, като същевременно допълни, че България последователно използва пропаганда, за да „краде“ фолклора на македонците в Албания и да го представи за български.

„От 1990 г. насам България непрекъснато пропагандира, като преди всичко в първите години изпращаха научни експедиции, учени, историци, етнографи, които събираха фолклора на македонците в Албания, и правят това непрекъснато, всяка година. Посещават всички села и градове, където живеят македонци в Албания, събират фолклора, а след това отиват в България и публикуват фолклор на българите в Албания“, казва Стерьовски.

БЛИЦ припомня, че както първо медията ни написа, в началото на октомври месец миналата година лично премиерът Бойко Борисов съобщи за историческия пробив, за който България се е борила 104 години

Близо месец по-късно след грандиозната новина се разбра, че до шест месеца ще има нормативна уредба за БГ малцинството в Албания.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!