„Великият писател Чехов е написал прочутия разказ "Человек в футляре" през 1898 год. Гениалните произведения имат качеството да са актуални векове наред. 

Точно за този разказ се сетих гледайки днес по БНТ председателят на парламентарната група на БСП Гуцанов“, това написа в личния си фейсбук профил социалистът и бивш заместник-кмет на община Пловдив Александър Константинов. 

„Заучени фрази, натрапливи идеологеми и нито една собствена мисъл. 

Дори Дрескотът отговаряше на човека - тъмен костюм посред лято и нищо повече. 

През целият разговор той повтаряше едни и същи фрази и нито веднъж не разбрах, какво се крие зад тази гипсова фасада, а може би просто няма нищо. 

Отново си търсим лидер, след такива "Колоси", като Сергей Станишев и Михаил Миков. Последният лидер Корнелия Нинова беше Бяла врана на Позитано и такава си остана докрай. Тя за 8 години не успя да влезе във "Футляра" и затова казионните партийни чиновници не я приеха. 

Не е прие партийната аристокрация, която беше наследник на своите деди и бащи и искат и децата им да имат гарантирано място в обществото чрез партийните канцеларии. 

Не я приеха и червените бизнесмени, които натрупаха първият милион покрай власта и държавните структури. Те са сигурни, че цялата Партия е длъжна да осигури преференции за техният бизнес, само защото някога баща им е бил партиен лидер. 

Сега обаче вече е важно друго - какъв лидер искаме да ни води през следващите години. Искаме ли партиен чиновник, който си чете написаното слово при откриването на Парламента? 

Когато видях това потънах в земята от срам. Кога сте виждали другите партийни лидери да четат на трибуната написано от секретарки слово - никога! 

Не искам да споменавам имена, но помислете дали сте виждали Борисов, Пеевски или Костадинов да четат от листче словото си!? 

Ще намерим ли харизматичен лидер, с характер и високо интелектуално ниво? Ще намерим ли лидер, който може да отиде в телевизията с кежуал дрехи и да говори освободен и интересен. 

Как ще спечелим младите, ако лидера ни не е близък по манталитет и външност на тях. Поколенията се смениха няколко пъти от 1990 год. и тези, които гласуват не разбират езика на тялото и разказа на нашите партийни чиновници. 

Ако новият лидер не намери общ език с тези поколения ние последните мохикани тихо и постоянно си отиваме. Така ще изгасне 130 годишна Партия като свещ в нощта“, поясни Александър Константинов.