"Разумът и парламентаризмът изисква да правим това, за което хората са гласували. Въпреки това не смятам, че това ще постави под съмнение управлението. Просто някои хора няма да пътуват в командировки. И да задам един въпрос на БСП. Ако те бяха такива радетели за преференциите, защо те не се регистрираха тогава преди ДПС за гласуването на Изборния кодекс. И ако бяха такива радетели, нямаше да оставят ГЕРБ в такава ситуация. Можеше да дойдат, да кажат, ще ви подкрепим по тази тема и нямаше да се налага да зависим от БСП". Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 по повод решението на БСП да бойкотира кворума в Народното събрание и да не влиза пленарната зала, след като бяха гласувани промените в Изборния кодекс.

Ненков бе категоричен, че спорният праг на преференциите, който се превърна в ябълка на раздора, е бил предложение на ДПС и бил подкрепен от ГЕРБ като част от уговорка Движението също да получи подкрепа за някои от настояванията си. Уточни обаче, че ГЕРБ

"Ако погледнете детайлно, ще видите, че сме приели съществени предложения на БСП за Изборния кодекс. Тук бе въпрос на компромис. И ще видите, че ние ДПС не можехме да ги подкрепим в агитацията на друг език, не може да ги подкрепим за увеличаването на секциите в чужбина. И остават преференциите. Поели сме някакъв ангажимент да подкрепим тази позиция на ДПС. Това е позиция на ДПС. Още повече, че и становището на ЦИК е, че не могат да се осигурят този брой машини, които те предлагат", каза депутатът от ГЕРБ и уточни, че приетият праг съществува и в други държави.

Обяви обаче, че от ГЕРБ всъщност са се надявали той да не бъде наистина повишаван.

Връщайки се на темата за БСП Александър Ненков обяви:

"Знаете ли за какво се готвят БСП. Готвят се да загубят изборите. И се чудят с какво да оправдаят тази загуба.

Защото когато страната е в най-доброто си състояние. Когато си приет в чакалнята на Еврозоната. Когато сме допринесли за процеса за приемане на Македония в НАТО...

Когато нямаш алтернатива, започваш 3 месеца по-рано да говориш за манипулации. И вижте колко е нагло – хората, които направиха костинбродската афера, да говорят за манипулации. И мисля, че това е нагло, и че хората не са толкова глупави".

"Какво лошо казваме ние. Казваме, че сме сбъркали. Не виждам нищо толкова страшно. Ние не сме безгрешни хора и когато виждаме, че сме сгрешили, сме готови да направим това, което хората очакват от нас", добави Ненков.

Според него изобщо не трябва да се дискутира въпроса за заплатите на депутатите и по-точно предложението на Корнелия Нинова, че след като народните представители от левицата не влизат в парламента, то управляващите трябва да променят правилника, така че социалистите да не получават никакви пари.

"Говорейки за заплатите – не мисля, че трябва да слизаме на това битово ниво. Право е те да не влизат. Но от това не печели никой. И ние при кабинета на Орешарски, когато той бе стигнал до най-голяма ненавист, тогава и ние прибегнахме до подобна стъпка. Но след няколко дни ние осъзнахме, че това поведение не носи позитиви", каза ощк депутатът от ГЕРБ.

Ненков изрази позиция против за идеята за образователен ценз за гласуване на избори.