Подходът на БСП е принципен, не силов – предсрочните избори не могат да бъдат цел, а средство за смяна на управлението и промяна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Панорама“ по БНТ.

По думите ѝ цел може да бъде смяна на управлението и промяната.

„Това е цел. Да промениш системите. Да промениш за по-добър живот. Ние ясно сме заявили своята позиция. Казали сме преди четири или пет месеца, да искаме предсрочни избори“, каза още Нинова.

„Много се говори тези дни, защо БСП е напуснала. Много неверни неща се твърдят. По три причини. В онази нощ, когато се гласува кодексът, управляващото мнозинство грубо наруши законите на България. Например – наруши действащия закон да има машинно гласуване във всички секции или наруши закона, който изисква да бъде сменена ЦИК. На второ място, грубо посегна на граждански права, например правото с преференция да разместваш листите. Още по-важно правото по съдебен ред да искаш да обжалваш решение на някоя от избирателните комисии. Това е сериозно нарушение. Третото, заради което сме напуснали е, че това стана не в диалог с партиите. Диалог, ако има той се води в комисиите“, каза Нинова и обърна внимание, че в нощта на приемане на Изборния кодекс, е било див пазарлък в 00.00 ч. по стаите на парламентарните групи.

„Г-н Цветанов казва: „Ние поискахме по решение на ДПС да се махнат преференциите“. ДПС казва: „Искахме машинно гласуване“. Валери казва: „Бях свидетел на сделки“. Това беше брилянтен образец на модела на Прехода и задкулисието“, подчерта лидерът на БСП. Нинова обяви, че БСП е получила оферти да участва в това.

„Разбира се, че ги отказах. От всички партии. Г-н Цветанов, казахте в ефир: „Разговарях с БСП“. Г-н Цветанов казва, че трябва да се чуват аргументите на другите - 16 часа аргументи от трибуната на опозицията. Това е нарушаване на закона, газите Конституция, газите закони. Никой не ни чу. Решиха си го, сега наредиха им, правят точно обратното“, допълни още лидерът на БСП.

Според нея големият въпрос не е за БСП, за ГЕРБ или за ДПС.

„Ние напускаме, защото искаме върховенство на закона независимо от партийните и тесните ни и лични интереси“, каза Нинова. Тя призова да се сложи край на това задкулисие.

„Това са нашите позиции. Направихме обръщение към граждански структури, извънпарламентарни партии, към всички с протегната ръка и днес вече проведохме първата среща. 11 организации досега са заявили съгласие. Ние всеки ден ще провеждаме такива срещи. Другата седмица ще имаме среща с европейските посланици“, допълни Нинова.

Попитана кога би се върнала БСП в пленарна зала, Нинова заяви, че това зависи от управляващите и дали ще възстановят върховенството на закона, правата на хората и дали ще се води прозрачна политика пред всички. Нинова попита какво общо има Изборният кодекс и нарушаването на законите в страната с Европа и със Сергей Станишев.

„Ако на някой още не му е ясно в България - да, ние сме против Истанбулската конвенция. Няма да отстъпим от това, каквото и решение да вземе Сергей Станишев“, изтъкна Нинова.