Депутатът Александър Сиди от ВМРО ще подаде сигнал до Министерство на външните работи заради антисемитските коментари на Тома Белев, който е кандидат за столичен общински съветник от „Демократична България“. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно, категоричен е Сиди в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Александър Сиди: Тома Белев, кандидат на Демократична България си позволи недопустим език на омразата!

Припомняме, че по-рано днес членът на Националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание Александър Сиди, направи остър коментар за публикацията на Белев във Фейсбук, която гласи:

„Най–евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“, което е реална препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер.

Тома Биков за Белев: Не зная дали е антисемит, но очевидно е глупав

Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най – изкривените им форми.

В писмото до Георгиев са цитирани норми от българското законодателство, които са грубо погазени от представителя и кандидат за общински съветник от „Демократична България “ в София Белев.

Заместник-министър потресен от Тома Белев

Сиди подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста.

В сигнала Сиди, който е с еврейски произход, допълва още, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

Прилагаме и копие от писмото, изпратено до официалната поща на заместник-министър Георг Георгиев. Документът ще бъде входиран в понеделник сутринта в деловодството на МВнР.