„Не сме бойкотирали консултациите при президента, става въпрос за приоритети. Много ясно в позицията, която изразихме, става ясно защо не сме отишли.

За нас ключовата тема в момента в България е приемането на актуализацията на бюджета. Консултациите можеха да се проведат след приемането на бюджета.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва“ той обясни, че този ход не е печелене на време, става въпрос за приоритети, тъй като вчера в бюджетната комисия се е гледала актуализацията на бюджета.

„Когато се осъществят консултациите, ще отидем с ясната нагласа и позицията на Националния ни съвет - че БСП сме длъжни да направим опит да има ново правителство в рамките на този парламент“, заяви социалистът и припомни серията от 3 избора миналата година.

„В рамките на този парламент е възможно да съставим ново правителство“, каза още той и допълни: „Първият мандат отива при “Продължаваме промяната“ и това е най-вероятният вариант за съставяне на управление. Те имат възможност да потърсят диалог по някаква програма за управление на държавата.“

Симов обясни, че от левицата имат начертани цели, които в процеса на дискусията да бъдат обогатени, като едно най-важните неща, които чакат много хора, са реформите в КПКОНПИ и в съдебната система.

„Към момента виждам, че “Има такъв народ“ дават знаци, че са готови на диалог, но не се знае дали е възможно да се възстанови диалогът им с “Продължаваме промяната“, заяви социалистът, който вярва, че в Има такъв народ“ има хора, които са готови да подкрепят кратка, ясна и конкретна програма за управление, която да прекара България през предстоящата тежка година.

Александър Симов не приема атаките, които идват от президентската институция, особено в последните седмици от един от неговите секретари. „Той тръгна да атакува БСП за оръжията в Украйна прекрасно знаейки, че президентската институция има представители в тази Междуведомствена комисия и знае много добре дали е изкарвано оръжие за Украйна - не, не е.“

По думите му всеки опит да бъде насадено това съмнение, и то от представител на президентската институция, е ужасяващ и противоречи на всички нормалните принципи.

„Служебното правителство не може да се сравнява с работата на редовния парламент и тук е изборът, който трябва да направим“, посочи депутатът от БСП и заяви, че България се нуждае от работещ парламент, тъй като има да приема много промени в законодателството, за да усвои парите от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ако това не стане, парите няма да дойдат, близо 4 млрд. трябва да влязат в бюджета за тази година. Експериментът да влизаме от служебно правителство в друго такова, за мен е вреден в момента“, каза още той.

„Ние имаме формирано ново мнозинство в този парламент, това са 125-те гласа, които свалиха правителството на Кирил Петков, състоящо се от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ“ и “Възраждане“, заяви Симов и допълни, че това мнозинство не се държи конструктивно по отношение на бюджета и вчера в бюджетната комисия се е  видяло. „Те са опитват да разрушат бюджета, а не да го актуализират“, посочи народният представител.

Според Симов до момента имахме управление, което е решило да постави нещата по по-различен начин и да помогне на хората, и затова беше свалено. „Заради това твърдя, че ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и остатъците от “Има такъв народ“ не се държат конструктивно.

Няма да е лесна актуализацията в залата, но точно този спор ще очертае отчетливо разграничителните линии за това кои партии искат да направят нещо и да помогнат на хората и кои партии са обсебени от собственото си политическо его и настояват за избори, защото мислят, че те ще им донесат по-добър резултат“, обясни социалистът.

По темата с хартиените бюлетини Симов заяви: „Активността беше рекордно ниска на последните избори. Нашата идея не е да махнем машините, ние сме се борили за този машинен вот. Но те отблъснаха част от хората. Трябва да търсим начини да върнем хората при урните“, посочи той като аргументи на левицата да бъде въведено смесено гласуване.

„Няма мнозинство между БСП и ГЕРБ, те се опитват да се прикачат, за да си изчистят образа си, но партията на кюлчетата и чекмеджетата много трудно ще го направи“, заяви на финала Александър Симов.