Не е възможно в такъв момент, в който всички очакват решение, ние да отидем и да преговаряме с президента. Така Георги Свиленски от БСП по повод неявяването на Столетницата на консултации с президента Румен Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно Събрание.

Припомняме, че както БЛИЦ писа вчера Продължаваме промяната и БСП не отидоха при държавния глава заради извънредното заседание на бюджетната комисия. 

Ние трябва да приемем бюджета. Той може да промени хода, на където върви държавата. Приоритетите всяка една партия си ги определя. За нас бюджетът е приоритет", обясни още Свиленски в ефира на bTV.

По думите му това не е неуважение към Румен Радев.

"Не мисля, че сме проявили неуважение към президента. Консултациите ще се проведат в подходящо време, сроковете си вървят", каза той.

По думите му няма разрив между президента Радев и БСП. 

По отношение на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, той посочи, че от БСП няма как да определят кой да бъде премиер. "Това е право на мандатоносителя. Не сме поставяли условия за министри в новия кабинет", поясни още той

Свиленски оцени като грешка и прекъснатите отношенията на България с „Газпром“. "Нека не бъдем давани за пример като спазване на някаква независимост, нека гледаме какво правят Франция, Германия. Те ползват руски газ. Ние сме пълноправни членове на ЕС. Каквото за тях, това и за нас", каза той.