Радан Кънев, все още евродепутат, се усети за потъващия кораб, на който ДБ и в частност неговата ДСБ се качи, и предупреждава да са коректив на левите залитания на борда, дори намеква във фейсбук за напускане на потъващия съд ПП, пише plovdiv-online.

Кънев се усети, че мораториумът върху цените на тока не е добро решение, но твърди, че е провокация от страна на ГЕРБ, без да обяснява защо и как ДБ, ИТН, БСП и ПП се вързаха като удавници за мачтата на популизма.

Фиксирани цени на основните стоки сме виждали и знаем какъв е резултатът – няма ги в магазините. Купуват се на черния пазар на тройни и четворни цени, казва Кънев, запитан какво ще стане, ако БСП поискат фиксирани цени на основните стоки.

Мораториумът не е добро решение. А Демократична България, и особено ДСБ, трябва да бъде коректив на леви залитания в управлението. Европа е в доста лява вълна. На места, като в Германия, например, тя е технократска, прагматична, модернизаторска. А в Испания и Португалия е стихийно популистка и много опасна. България не прави изключение. Връщането на БСП във властта винаги е сигнал за тревога.

Нищо в поведението на г-жа Нинова не показва партията да е променена. Нашата роля е да бъдем коректив на грешни решения, разсъждава Кънев.

Относно съдебната реформа политикът смята, че въпросът не е дали си отиват Цацаров и Гешев, а дали се създава система на сигурност и правосъдие, основана на върховенството на правото.

Явно има воля в правителството за махането на Цацаров и Гешев. Но за установяването на правова държава не съм сигурен, че има мнозинство. Демократична България трябва да е гарант, че Цацаров и Гешев няма да бъдат заменени с нови бухалки, защото този риск съществува, казва Кънев.

Той разкритикува поведението на вътрешния министър Рашков.

Нагледали сме се още от времето на Цветанов с багерите – нова власт, която раздава правосъдие по медиите. Докато разберем, че правосъдие по медиите не се раздава, а се решава в съдебна зала, нищо съществено не се е променило, казва Кънев.

Ако новото КПКОНПИ има правомощията на старото или по-големи, то ще представлява същият риск, смята още Кънев.

Той коментира още, че управляващата коалиция очевидно е трудна, но това била волята на гражданите, а избирателната ни система налагала съставянето на такива обединения между формации.

По думите му компромисите вече са направени.

Всяко следващо решение ще е плод на преговори. Много решения ще изискват по-широко национално съгласие от тези 134-ма депутати. Много често съгласия ще липсват и ще трябва да се търсят, коментира Кънев.

Демократична България по необходимост, по история, по убежденията на избирателите си, е гарант на проевропейската политика в България, твърди още Кънев.