В резултат на кризата с коронавируса имаше спад на подкрепата, но не за управляващите, а за опозицията. Това изтъкна политологът Румяна Коларова пред Нова телевизия. 

"Имаме срив на доверието в БСП. Това се дължи на избора, който Нинова направи. Тя игра хазартно с идеята, че правителстовото ще се провали", коментира тя.

Коларова заяви, че Нинова е поддържала тезата за успеха на шведския модел като алтернативен на това, което прави правителството у нас. По думите на политолога обаче в крайна сметка се е видял провалът на шведския модел.

"Ако има някакви размествания, те ще бъдат свързани с адекватност на реакцията. Нови играчи могат да се появят там, където има провалили се политици", коментира Коларова.

Тя подчерта, че решенията за справяне с кризата са взети навременно.

"Управляващите ерозия не са преживели", добави още политологът.

На същото мнение е и анализаторът Кристиян Шкварек. Според него освен БСП в ситуацията на губещ е и Слави Трифонов. По думите му и той като социалистите е заел "недалновидна позиция", грешната страна в кризата.

"Те не го направиха заради експертиза, а за да бъдат един вид опозиция и да вземат девидент, ако правителството се провали", коментира Шкварек.

Шкварек и Коларова коментира и предстоящото решение на ЕК как ще се помага на засегнатите от коронавируса страни. Шкварек смята, че отново ще има решение в ущърб на малките държави като България.

"Редица източноевропейски държави ще изгубят милиарди. Имаме изработване на стратегия в ущърб на страни, които са най-бедни", каза той.

Анализаторът даде пример и с пакет "Мобилност". И добави, че не е редно държави, които са въвели навременни здравни и икономически мерки да получат по-малко от такива страни, които не са водели добра политика по тези точки.