"Борисов не може да направи нито една модерна реформа като хората".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за изслушването на министър-председателя за тол системата.

"Както знаете всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето. С поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората по-качествени пътища.

Какво обаче се получи от тези добри намерения? Хаос, напрежение и протести. Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел - повече приходи в бюджета, защото частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 млн. лв., които можеха да влязат в държавния бюджет.

Според нея вместо ефекта, който трябва да се постигне, той е обратен. „Всичките ви реформи са допълнително натоварени с плащания от хората без преди това да има подобряване на услугата“, каза още Нинова.

„Вчера казвате, утре ще отменя тол системата и винетките. За 10 години управление тотално унищожихте принципите на правовата държава и парламентаризма.

Вие не можете персонално да отмените тол системата и винетките, защото това е закон. Вместо да отмените решението на Министерски съвет за включване на пътища в обхвата, не го правите, а плащате глашатаи да обявяват на хората да не изпълняват законите“, заяви още лидерът на БСП.

Тя посочи, че от ГЕРБ чакат премиерът да им нареди. Лидерът на БСП заяви, че за „Обединени патриоти“ не е сигурна, че вече министър-председателят да им нарежда.