Бюджетът не обслужва партийни интереси, а е изцяло насочен към националния интерес - да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнесът и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции.

Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на разглеждането на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По думите му в окончателно приетия закон са намерили място голямо част от вижданията на депутатите за финансовата рамка за следващата година.

“Това е така, защото всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19 - знаем за притеснението на хората, за здравето им, за здравето на техните близки, за работата и доходите им, знаем за притесненията на бизнеса, засегнат от кризата”, увери Ананиев, като допълни, че Бюджет 2021 г. е адекватният икономически отговор, с който да се осигури стабилност и сигурност в условията на COVID-19.

Днес депутатите гласуваха окончателно парите на държавата за 2021 г. Предвижда се догодина приходите, помощите и даренията да са малко над 27 млрд. лв., а разходите да се равняват на 15.8 млрд. лв., пише "Монитор".  

Бюджетното салдо ще бъде отрицателно в размер от 5.4 млрд. лв. Заложен е ръст от 2.5 на сто на БВП, като има и предвиден буфер от 600 млн. лв. Средствата ще се използват за финансиране на дейности, свързани с евентуално влошаване на пандемията през следващата година.

Минималната работна заплата се качва на 650 лв. Обещаното през 2017 г. двойно увеличение на средната учителска заплата също става факт. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава с 50 лв. до 300 лв. Максималната пък скача от 1200 лв. на 1440 лв.

Отделно, пенсионерите ще получат по надбавки от 50 лв. за първите три месеца на 2021 г.
По думите на Ананиев средствата за здравеопазване са рекордни високи.

Тук е увеличението на заплатите на медиците, които са на първа линия. За лекари то ще е в размер на 600 лв., за специалисти по здравни грижи - 360 лв., а за санитари - 120 лв.

Полицаите ще получат 15% ръст на заплатите си. За целта към бюджета на Министерство на вътрешните работи се прехвърлят 77.5 млн. лв.

От допълнителните средства 47.6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 млн. лв. ще са за защита на границите, а допълнителни 13.2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност. За управлението и развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5.6 млн. лв.

Заложено е дефицитът да в в размер на 5.4 млрд. лв., а дългът да не може да надвишава 31.0 млрд. лв.

“Със сигурност, ако нямаше пандемия и всички негативни от нея последици, то фискалната ни позиция щеше да бъде на значително по-ниско ниво. Дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС.

Спадът на БВП е по-нисък от средния за ЕС”, коментира финансовият министър, който увери, че бюджет 2021 г. е с достатъчно предвидени буфери.