Че се приближаваме към избори - приближаваме се. Може да се окаже, че подготвят някой да отстъпи и другата да получи по-добри позиции в преговорите. Това правителство е геополитическо правителство. Това заяви социологът и политически анализатор Андрей Райчев пред Нова тв. 

"Има промяна в Украйна. Не мисля, че има човек, който не вижда, че губят войната. Може би демократите са решили, че ще направят мир там", посочи той. 

"Виждам ясна позиция в Европа, че не можем да допуснем Русия да спечели тази война, което означава, че подкрепата към Украйна ще се засилва. Това не е сигнал, че отиваме към избори, а че отиваме към сериозни преговори", допълни го Шаламанов. 

Според него правителството е трябвало да има публичен отчет след подаването на оставка.

Харалан Александров смята, че правителството е построено върху "плаващи пясъци". 

"Все се избягва да се направи отчет и се връщаме в изходната точка на конфликт - това са две вражуващи армии, подписали договор за мир", заяви още той. 

"Хареса им властта и започнаха да се опияняват. Харесва им да използват всички лостове на властта. Това кореспондира към Асен Василев, Кирил Петков обра негативите.

Асен Василев успя да акумулира една голяма част от властта. ПП-ДБ не искат да отстъпят позициите, които завладяха. Видяхме сблъсъка на МВнР. Отказват да се съгласят да има министър от друга политическа сила, освен ПП-ДБ", допълни Керемедчиев.

Андрей Райчев заяви, че Борисов излезе от изолация. Според него той ще бъде центърът, ако е нужно да се правят преговори с другите партии. 

"Той им казва: Момчета, аз си реших проблемите. Ако искате, ще управляваме заедно, ако не -отиваме на избори и аз решавам. Реалната опасност за тази конструкция е Радев да слезе от президентството и да обяви нова партия.

Оставя Йотова, слиза долу, прави партия и какво става с всичките тия от ПП-ДБ? Борисов пак ще е в изгодна позиция. Радев и Борисов е възможното ново, но ако те съобразят това. Това ще промени радикално положението на ПП-ДБ", коментира той. 

Харалан Александров също смята, че има мощно настроение срещу целия либерален елит и копнеж по нещо ново и различно, което е вероятно да доведе до силно популистка вълна. 

"Борисов избра да се скара от Букурещ, където е отново в стихията си. Той е важният в ЕНП, има ключова роля във важните времена, които предстоят за ЕС. Дневният ред на враговете му се е провалил. Писаха се доноси, правеха се усилия, само за да съсипят публичния образ на Борисов. Борците с корупцията имат много голям проблем с демокрацията", заключи Александров. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук