Министерството на туризма и аз лично винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско и със сигурност ще подкрепим това и за в бъдеще, защото е изключително важно не само за развитието на туризма, но и като цяло на планинския. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след кръгла маса за проектите на решения на Министерския съвет за Национален парк „Пирин“ и за „Ски зона Банско“, предаде агенция „Фокус“.
„Винаги съм казвала и го казвам отново, че лифтовете са най-екологичният вид транспорт и отварят достъпа до планината целогодишно и дават възможност да покажем пред всички какви богатства има нашата страна. Съответно да развиваме целогодишен туризъм“, заяви Ангелкова.

По думите ѝ на днешната дискусия е станало ясно, че независимо, че концесионният договор ще се приведе в съответствие, всяка една дейност, която следва да се осъществява на територията в буферната зона, отново задължително преминава през всички процедури, включително и през ОВОС.

„За мен от днешната дискусия, която е поредна, стана ясно, че няма как без допълнително да бъдат извършени процедури по ОВОС и други, съответстващи на националното ни законодателство и европейското, да се извършва нещо на територията на концесионния договор. Така че абсолютно защитен е национален парк „Пирин“ и със сигурност за всички трябва да е ясно, че без да се преминат тези процедури, няма да се появи образно казано лифт утре, дори ако МС вземе такова решение“, допълни Ангелкова и подчерта, че трябва да се спазват законите.

„Аз като министър със сигурност подкрепям изграждането на втори лифт в Банско“, заяви още Николина Ангелкова.

Спортният министър Красен Кралев допълни, че също от министерството са категорични и стоят зад идеята за втори лифт. „Няма алтернатива просто. Категорично трябва да продължим с изграждането на спортна инфраструктура за практикуване на зимните спортове. В България са традиционни и много популярни. Още повече, че в момента една от звездите на световните алпийски ски е българинът Радослав Янков, който е един от най-силните състезатели през последните години в сноуборда“, обясни той.

По думите му в България няма писти и трасета за практикуване на сноуборд. „Затова сме принудени най-добрите ни състезатели да се подготвят в чужбина. Наясно сме, че тези хора са идоли за много деца и подрастващи. Там, където имаме силни спортисти веднага следва една мощна вълна от подрастващи, които се записват и почват да практикуват този спорт. В България за съжаление не можем да кажем, че имаме условия за практикуване на сноуборд. 200 км писти са крайно недостатъчни в цялата страна. Дадох пример с Чехия, където са 7000 км, Словения – 1800. Излишно е да коментираме държави като Австрия, Швейцария, Италия. Там километрите са по 20-30 000 на държава“, обясни той и подчерта, че е крайно време този процес да се отвори, спазвайки цялото българско и европейско законодателство.

„Категорично искаме увеличаване и то километри писти, кабинкови лифтове – такива, които да направят и спортния туризъм, и практикуването на зимни спортове достъпни за всеки български гражданин“, каза още Красен Кралев.