За летния сезон на 44 морски плажа трябва да се монтират подходи и преместваеми пътеки за хората с увреждания. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Бойчев във връзка с действия за осигуряване на достъп на хора в инвалидни колички до морския бряг и води, съобщава „Фокус“.
„Създаването на условия и гаранция за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот е приоритет, заложен в програмата за управление на правителството. Политиката за нуждата от повишаване степента на интеграция на хората с увреждания е важен ангажимент и в Министерството на туризма. В това отношение в редица срещи, които проведохме с организациите за хората с увреждания през изминалата година, в момента реализираме конкретни дългосрочни решения, чрез задължения, които вменихме на наемателите и концесионерите на морски плажове, съгласно подписаните анекси към договорите за наем концесия“, заяви Ангелкова.

По думите й по силата на тези допълнителни споразумения, които влизат в сила през тазгодишния летен сезон, на 44 морски плажа следва да бъдат монтирани подходи и преместваеми пътеки, които да гарантират достъпа до плажната ивица на хората с увреждания. Ангелкова поясни, че релефът по Черноморието не позволява поставяне на преместваеми пътеки на всички плажове, тъй като това би представлявало пряка опасност за здравето на хората с увреждания. Ангелкова уточни, че цялостен проект за достъпа на хората с увреждания до морския бряг изисква и допълнителна експертиза, тъй като има нужда да се повиши нивото и квалификацията на водноспасителната дейност.

„Само и единствено становище на Министерство на туризма не би могло да изчерпи всички фактори, които следва да се вземат предвид при формиране на финалното решение. Към момента в Обществения съвет към министъра на туризма членуват две организации за хора с увреждания. Убедена съм, че чрез конструктивния диалог с тях, както и с вашата подкрепа като народни представители, ще намерим най-правилния начин заедно да достигнем до решение на поставения въпрос, като вземем предвид всички обективни обстоятелства и на първо място в едно с правата на хората с увреждания, гарантираме осигуряването на тяхната 100-процентова безопасност“, допълни Ангелкова.