В навечерието на 1 април репортери на "Марица" влязоха в местния парламент, за да проверят какво мислят общинските съветници за обещанията на кмета Иван Тотев и тяхното изпълнение.

Димитър Кацарски, зам​.-кмет: Добрите намерения започват с решения на ОбС

Кметът Тотев абсолютно е спазил обещанията по време на мандата су. Всички проекти, които се вкарват в Общински съвет за разглеждане, не може да се смята, че са сериозни намерения. Когато първо влезе едно намерение към нас, то влиза с няколко реда, без да знаем кой стои зад него, какво на практика ще се случи, какво изисква. Примерно игрището за голф изискваше 200 декара на най-хубавото място на града. Общината, без да е проверила отсрещната страна дали има пари и дали има възможност, не може да стартира процедура. Всички добри намерения започват с решения на Общински съвет. Администрацията може само да обработи инвестиционното намерение, да го внесе на съвета и след това той да отговори става ли, или не. За проекта на остров Адата правихме няколко срещи със собствениците. Имахме някаква приблизителна програма, която беше разработена, но в един момент се оказа, че това, което собствениците предвиждат за острова, е с голям финансов ресурс.

Вера Тоскова, общински съветник от ГЕРБ: Изпълнил е всички обещания

Иван Тотев е изпълнил всички обещания, дадени по време на мандата. Има и такива, които са в процес на изпълнение, като този за остров Адата, игрището за голф и други. Кметът не е излъгал за нищо.

Божидар Здравков, общински съветник от ДСБ: Бяха направени хубави велоалеи, улици и тротоари

Голяма част от обещанията, дадени за Европейска столица на културата, не са спазени, но те не са лично на Тотев. Трябва да бъдем обективни, че са свързани донякъде и с фондацията. Доста съществени от тях не бяха изпълнени. Относно това лъгал ли е г-н Тотев, има случаи, които съвсем определено се прикриват. Сезират се съответните органи, а те казват, че всичко е наред.

Костадин Гаров, Общински съветник от НФСБ: Думите на кмета са розови надежди

Имам доста дълъг списък с неизпълнени обещания на Тотев. През годините се отлагаха немалко проекти. Единият е "Модър - Царевец" - сериозен и възлов момент между два района на Пловдив. Години наред отчуждаваха терени и ситуацията там остана непроменена. Правеха се 5 първи копки. Говори се, че вече има задействана процедура. Дай боже да има и развитие.

Кога ще пием хубавата вода от Въча? Какво се случи с водния проект Южен колектор? Там става въпрос за много средства, отдели се много време и никакви конкретни решения. Нещата се говорят, напомпват се едни големи обещания, дават се едни розови надежди. В крайна сметка сега, като видяхме бюджета за 2019 година, се оказа, че пари не са останали почти за нищо.

Иван Петков-Бебето: Че той друго не прави

Разбира се, че кмет​ът Тотев послъгва. Като се захване с нещо, го води до края на изборите, тоест каквото може да извлече за лична изгода, е добре дошло. Става въпрос само и единствено за празни обещания. Имаше доста планове и проекти, свързани с Европейска ​столица на културата 2019 в Тютюневия град, които засега остават неизпълнени. Ще видим как ще се развият нещата до края на годината.

Спартак Николов, Общински съветник от ГЕРБ: Кметът казва само истината

Иван Тотев никога не лъже. Има доста обществени поръчки, които трябва да бъдат спазени, и договори, които трябва да бъдат подписани. След това е важно какво ще се случи. Това, което не трябва да забравяме, е, че бюджетът е една доста динамична форма, а не константна величина.