Очевидно е, министрите са притиснати. Бюджет се вкарва от правителството, но той се вкарва с мнозинство, а служебното правителство няма как да има мнозинство.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ говорителят на служебното правителство Антон Кутев по повод неразбориите в Народното събрание покрай актуализацията на бюджета и съревнованието на политическите сили в парламента да наложат свой вариант за увеличение на пенсиите.

Очевидно е, че в това, което правят депутатите, има някаква доза популизъм. Надявам се те да осъзнаят това, защото служебното правителство е за няколко месеца. Те ще минат и след това партиите ще понесат негативите. Мисля, че това няма как да не го осъзнават депутатите, добави Кутев.

Надявах се този парламент да свърши повече. Нека изслушват министри, но трябваше да се обърне внимание на ключовите законопроекти, които трябваше да бъдат приети. А ние в най-добрия случай приключваме с актуализация на бюджета, отбеляза той.

Говорителят на служебния кабинет коментира и днешния национален протест на ресторантьори, представители на туристическия бранш и превозвачи в София срещу новите мерки срещу COVID-19.

Мерките са заложени в един план, който беше одобрен още лятото, за да не се действа под въздействие на емоциите и на страха. Вземаме минималните мерки. Единственото, което се затваря, са дискотеките и нощните барове.

Не смятам, че след 23 часа вирусът става по-зъл, но там се събират млади хора, които разнасят вируса. А в същото време умират хора. Трябва да се вземат мерки, подчерта Антон Кутев.

По думите му твърденията на протестиращите, че бизнесът не получава компенсации, не отговарят на истината.

Само в туристическия бранш са изплатени 680 млн. лева от началото на кризата досега. Има два различни интереса и правителството трябва да намери баланса между тях. Кацаров направи всичко възможно мерките да бъдат минимални. И те са такива. Разбирам собствениците на нощни заведения, но няма нито една мярка за подпомагане, която да сме спрели. Мярката 60/40 продължава да съществува.

Помощта, която беше преди една година и която е сега, е абсолютно еднаква. Мярката беше осигурена до май, ние я осигурихме за юни, юли август и септември. От актуализацията на бюджета зависи мярката да продължи нататък. Няма нито една спряна мярка, даже има нови мерки. Аз си спомням какво беше преди – КПП-та и не можеше да се излезе от София.

Защо тогава не протестираха? Разбирам, че сигурно помощта от държавата не е достатъчна, но парламентът трябва да вземе решение при актуализацията на бюджета за кои сектори по колко пари да отидат. Разпределението трябва да бъде направено така, че да е справедливо и да опазим живота и здравето на хората, посочи Кутев.