Помощите за бизнеса ще продължат до края на юни. Истината е, че е нормално за 2-3 месеца да се намаляват помощите, за да не е наведнъж. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Лице в лице" по bTV.

"Бюджетът е инвестиционен - инвестира се в човешки ресурс и се правят капиталови инвестиции, с които икономиката да потръгне. Няма условия за корупция, защото всички разходи ще се случат по правилния начин - чрез закона за обществени поръчки, без инхаус и тежки корупционни практики. Другото по-важно нещо е, че ни трябва базисна инфраструктура. Трябват ни пътища, мостове, тунели, детски градини, училища. Не говорим за това държавата да прави частни инвестиции", обясни той.

Василев коментира и протестите: "Когато има реформа, идва и увеличението. Говорих със Синдиката на огнеборците. Имахме добър разговор и стана ясно, че са минали през реформа през 2011 година. Това цялото нещо трябва да се пренаправи и да се види как би изглеждало ефективно.

В момента, в който този анализ е завършен и програмата е ясна, ще им се вдигнат парите. Те нямат техника, с която да се справят лятото с горските пожари. То не е някакъв безкрайно дълъг процес. Говорим за няколко седмици - до месец. Решенията са взети след анализ, защото излизат скъпо и на парче." 

"Основната философия е, че ако кажем, че ще променим всичко за месец това няма да стане. Всичко се случва месец по месец, с реален измерител, действия и резултат. Например, 12-те милиона за музеите са заложени за проекти", каза още Василев.  

Ризова подсети финансовия министър, че този вторник музеите затварят за по час и излизат на протест.

"Който иска и вика, няма да получи пари. Този, който предложи нещо, ще получи. Уредниците, които направят план за експозиция получават финансиране. Ако нищо не правят, освен да забърсват прахта по старите витрини", каза той. 

Василев обясни, че според него критиките на Радев към кабинета са "политическа дискусия, която трябва да се случва с учтив тон".

"Аз одобрявам средствата за отбрана. Ако проектите са на хартия, няма да ги платим авансово, но ако има реални проекти, тогава ще намерим финансиране за тях. Отношението ни към отбраната е като към музеите. Ако вземем изтребители, ще искаме първата доставка преди да поръчаме другия.

Ако си купите апартамент на зелено 100% от сумата ли давате? Като договорът е подписан и сте дали 100% от парите какво да преговаряме? Вече ще се дават аванси първо. Разумно е, за да сме сигурни, че ще се изпълнят договорните отношения", каза Василев.