Ако “Атака” има властта в следващото управление, ще отвори реакторите на АЕЦ “Козлодуй”. Този ангажимент пое лидерът на “Атака” Волен Сидеров пред бТВ тази сутрин. По думите му това ще осигури енергийна независимост на страната и ще бъде алтернатива на газа.
Сега е моментът да се отворят блоковете от първи до четвърти на АЕЦ “Козлодуй”, смята Волен Сидеров. Според него това ще гарантира енергийна независимост на страната. “Атака” е изготвила проекто –решение на НС, с което да се задължи правителството да го направи. Станишев обаче не смее, колебае се, че някой може да му се кара, коментира още Сидеров. Той даде пример със Словакия, която е взела правителствено решение за отваряне на нейната АЕЦ заради газовата криза. Да не би да са я изключили от комсомола, попита риторично лидерът на “Атака”. От едната страна на везните са 11 млрд. долара, които губим от затворените реактори, а от другата са парите от еврофондовете, които така или иначе ни ги спират, обоснова се Сидеров. Освен за отваряне на реакторите, той пое ангажимент, ако разполага с власт, да разработи и газовите находища у нас, ако ги има, както твърди бившият изпълнителен директор на Булгаргаз Васил Филипов.
Световните запаси на петрол намаляват в целия свят. След 20-30 години битката за енергия и вода ще бъдат основни, прогнозира Сидеров. По думите му Русия не трябва да бъде сатанизирана, защото това е вредно за цяла Европа.
Той каза още, че опозиционните партии в момента нямат обща алтернатива за управлението на страната. Според него тези, които вече са били във властта, като Иван Костов и Бойко Борисов, трябва да направят крачка назад. Иван Костов-премиер, тази идея не трябва дори и на шега да се обсъжда, категоричен е лидерът на “Атака”.
По отношение на ГЕРБ Сидеров заяви, че ще изчака да види програмата на партията, но отбеляза, че за отварянето на реакторите двете партии се разминават генерално, а това бил основен въпрос. /БЛИЦ