Демократична България даде заявка, че ще се бори да получи мандат за съставяне на правителство след изборите на 4 април. Това стана ясно от думите на съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов пред bTV. Той беше категоричен, че „Демократична България“ няма да участва в правителство на Бойко Борисов или Корнелия Нинова.

„Ние претендираме да получим мандат от президента за съставяне на кабинет и правителство. Ние претендираме БСП да подкрепят наше правителство, но ние няма да подкрепим правителство на Корнелия Нинова“, коментира още Атанасов.

Той разказа, че лидерката на социалистите е разговаряла с Христо Иванов и е предложила опозицията да координира наблюдателите си в деня на вота, за да се ограничи възможността за манипулации.

Атанасов съобщи, че той ще бъде водач на листа в 23-ти МИР в София. Другият съпредседател Христо Иванов също се очаква да бъде водач на листа в столичен район. Атанасов беше категоричен, че все още е рано да се говори за коалиции в бъдещия парламент.

Относно инцидента на бул. „Иван Гешов“, където 16-годишно момче загина след токов удар, Атанасов заяви, че ако районният кмет Димитър Божилов, който е от „Демократична България“, се окаже виновен – ще поеме политическа отговорност. Според него обаче той няма отношение към електрозахранването.