Ситуацията в Украйна и информацията, че НАТО поставя силите си в пълна бойна готовност, доведе до решението на премиера Кирил Петков да свика утре Съвета по сигурността към МС, който е на пряко негово подчинение.

„Съветът изпълнява преди всичко аналитични и коордационни функции. Аз нямам покана да присъствам. Фактът, че не са поканени председатели на ресорни комисии показва, че не е необходимо да се всява излишно напрежение по темата, която ще бъде обсъждана“, каза пред БНТ председателят на комисията по отбрана Атанас Зафиров.

По отношение на военните самолети от Испания и Нидерландия, които България ще приеме Зафиров коментира:

„Става въпрос за едно рутинно участие в мисията „Air Policing”, единствената бойна мисия, която се изпълнява на територията на България. Тя включва охрана на съюзното въздушно пространство на югоизточния фланг на НАТО. Това е нормална ротация на нещо, което се е случвало и преди.“

Той подчерта, че в България няма съюзни войски на НАТО, а има център за кризи и аварии и кордационен център на НАТО.

„Убеден съм, че до крайни ескалации и до война няма да се стигне в Украйна“, категоричен е Зафиров.

Утре предстои заседание на Комисията по отбрана, на което може да присъства всеки народен представител и ще могат да се коментират всички въпроси по темата.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" коментира и отхвърлянето на оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова от Конгреса на "червените":

"Г-жа Нинова заслужава поздравления, че пое цялата отговорност за загубата на изборите, но поздравления заслужават и членовете на Конгреса. Няма как цялата отговорност да бъде вменена само на един човек.

В момента г-жа Нинова се ползва с подкрепата на основната част от българските социалисти. Делегатите проявиха мъдрост - напълно безсмислено е партията да бъде хвърлена в един предрешен партиен избор".