„Ние внимателно преценихме ситуацията, в която се намира страната, мястото и ролята на БСП в управлението и перспективата в следващите 2 или 3 месеца. Вместо  партията да се занимава само със себе си, структурите да формират местните политики, да се опитват да изработят, както бяхме планирали, конкретни мерки за развитие на регионите, в които се намират.“

Така заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин обоснова решението на Конгреса на левицата да не приеме оставката на Корнелия Нинова, в ефира на БНТ. 

„Това, че над 400 делегати отказаха да се ангажират с такова нещо, е по-скоро признак на мъдрост и опит наистина БСП да се стабилизира и да играе конструктивна роля в управлението”, каза той.

Вигенин призова критиците да подходят по-конструктивно към целия процес, защото не може единствената и основна пречка за развитието на БСП, от години наред вече, да бъде само лидерът на партията.

„На никого не е отказано, ако има добри идеи и конкретни предложения, те да бъдат подкрепени. Даже ние като ръководство инициирахме част от хората, които имаха критично отношение и през последната година“, заяви той. Вигенин допълни, че изявление от типа, че трябва да се говори за политика и новото ляво, но едва след като се смени лидера, звучат несериозно.

Заместник-председателят на БСП обясни, че в партията има чуваемост, и ако някой има несъгласие, то трябва да го изложи с правилните аргументи.

„Самият Крум Зарков беше повече от 4 години в екипа на Корнелия Нинова. Кога той разбра, че имаме проблем с лидера?

Кога разбра, че политиката ни е убийствена? Той е част от парламентарната група и го призовавам, условно казано, да се върне като един активен член на парламентарната група и да покаже своя потенциал там. Но нека се фокусираме върху политиката и да спрем с тези “драматични изявления“ от последните дни.”

„В БСП, сред делегатите и ръководството, няма основания, не е имало политика и няма и да има, която целенасочено да руши взаимоотношенията с президентската институция“, допълни още той като по думите му е нормално все пак на моменти да има различия. 
За пореден път част от хората се опитаха да експлоатират президента, за да атакуват Нинова.

Това е погрешен подход, който по принцип вреди на отношенията между президента и БСП“, категоричен бе той като уточни, че когато опозицията се опитва президента да се легитимира вътре в БСП, това естествено създава напрежение.

Във връзка с твърденията на Михаил Миков, че липсва социалният вектор в политиката на управляващата коалиция, Вигенин обясни: „Трябва да оценим факта, че БСП успя в преговорите за коалиционното управление да включи една много голяма част от своите ангажименти по много сектори, включително и социалната политика. Потвърждение за това, че има лява партия в това управление, е бюджетът.

Това е най-социалният бюджет най-малкото от 15 години. Ако БСП не беше част от това управлението, бюджетът нямаше да изглежда така“, категоричен бе зам.-председателят на БСП.

„За нас това управление е важно, ние искаме промяната да успее и чрез участието на Нинова в правителството като вицепремиер, даваме много ясен знак и към нашите членове, но и към партньорите, че искаме това управление да успее.

Единствено, чрез ангажиране на лидера на партията в управлението, ще бъдем в състояние да постигнем повече. БСП е доказала, че може да носи отговорност“, каза още Вигенин.

По думите му БСП, като част от управлението, но и респективно България като част от ЕС и НАТО, е да търси начини за намаляване на напрежението, но допълни: „България е суверенна държава, решенията се взимат тук  в София и не приемаме някой някъде да обсъжда какви мерки за сигурност бихме предприели“, коментира той.

Според Вигенин в момента се преувеличава руската заплаха за инвазия в Украйна и никоя разумна сила не би си позволила подобни действия, а във връзка с Република Северна Македония заяви: „Промяна в българската позиция по отношение на условията към Скопие няма.

Този консенсус, който съществуваше до 2019 г. , беше препотвърден на КСНС“, каза още той.