На специална оперативка през лятото председателят на ДАНС Петко Сертов е заявил, че премиерът е разтревожен от увеличаването на критичните материали към правителството и лично към него и разчита на ДАНС да установи кои са средите, в които се генерират тези оценки. Това е казал по време на изслушването пред депутати служител на ДАНС, който е главен директор в агенцията. Новината съобщи депутатът от ДСБ Атанас Атанасов пред Нова телевизия.
Това обаче не е вписано в протокола от изслушването в ДАНС. Данните Атанасов е научил от колежката си Елиана Масева, която си е водила подробни бележки. 
Министър-председателят е поставил политическа поръчка на ДАНС и при нейното изпълнение стана скандал, посочи Атанасов. Той отказа да назове името на служителя на родното ФБР.
Убеден съм, че няма политическа поръчка от Станишев към ДАНС, категоричен беше бившият главен сектерар на МВР Цвятко Цветков. Той коментира, че не  става дума за разработка или подслушване, а просто за събиране на информация.
Когато един премиер се притеснява какво се пише в медиите, това може да означава две неща - или си мисли, че писаното е неоснователно, или има причина, поради която иска да постави медиите под контрол,  заяви  от своя страна Николай Свинаров от БНД. /БЛИЦ