Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС, в 47-ото Народно събрание ще бъдем опозиция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група.

"През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив на подкрепата за партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях", каза още Десислава Атанасова.

"Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали", заяви още Атанасова.

Според нея, каквато и да е мнозинството, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси.

"Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите. Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно ще се разбие в действителността.

Така както се разби в действителността илюзията на така наречените протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Надяваме се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят в този и всички заедно ще подходим с достатъчна доза смирение и отговорност", каза още Десислава Атанасова.

По думите й редовното правителство и работещият парламент са първа крачка за излизане от кризата. "Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС. в 47-ото Народно събрание ПГ на ГЕРБ - СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляво-либерално общество.", допълни тя.

Не възприемаме обаче ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото. Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са прекалено големи и на тях може да се отговори само с разумни решения, обществено единение и политическо съгласие", каза още Десислава Атанасова. Тя отчете, че ГЕРБ са готови да водят публични разговори по важните теми с партиите.

"Същевременно искаме да ви напомни, че през тази година три пъти се явихме на избори и три пъти печелим доверието на повече от 20 % от българските избиратели", допълни още Десислава Атанасова.

Тя заяви, че ПП ГЕРБ е била създадена преди 15 години на днешния ден. В тази връзка Десислава Атанасова благодари на всички симпатизанти и членове на ГЕРБ. "Благодарим ви, няма да ви предадем", заяви още Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС заяви, че първото предложението на групата ще бъде мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство.

"Бог да пази България", каза още Десислава Атанасова.