Днес официално внесохме вота на недоверие. Водим консултации през целия ден с останалите парламентарни групи. До този момент всички парламентарни групи без ПП и БСП се отзоваха на нашата покана. На разговор дойдоха дори ИТН и ДБ.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова

„Утре планирам среща и с независимите народни представители, защото за всички нас е ясно, че държавата ни върви по стръмното надолу към финансова криза. Вотът е за провал в политика по отношение на икономиката и финансите“, каза Атанасова.

„За всеки отговорен депутат е ясно, че ако това не приключи управлението по този начин ще задълбочи дълговата спирала, ще задълбочи инфлацията, ще продължи ръстът на цените на горивата, тока, газа и спирането на ръста на доходите. Това ще е пагубно за целия ни народ“, заяви тя.

Има и още една причина. Това правителство трябва да спре да управлява държавата, защото разрушава политическата система. Това, което се случва през последните няколко дни е отвратително и отвращава“, категорична бе тя.

По думите й първият тест за подкрепа ще е в утрешния ден, защото днес 120 депутати са внесли искане за оставката на Никола Минчев:

„Това е политически знак и други председатели са напускали този пост по този начин. Г-н Минчев не осъзна, че имаше заявка да се върне парламентаризма, а парламентът да не бъде гумен печат на МС. Днес той скри от депутатите цялата информация за всичко, което се е случвало като разговори, договорки и обещания между Кирил Петкови различни външнополитически експерти по отношение на РСМ“, заяви Атанасова.

Според нея трябва да има предсрочни избори:

„В рамките на този парламент не виждам как дори чисто математически може да има друг кабинет. За нас властта не е самоцел, и сега, и преди сме били в опозиция. Приемаме волята на народа. Не сме агресивна опозиция, но не се справяме лошо. Само посочваме грешки и искаме информация“, каза тя.

„Днес се въздържахме от подкрепа на Закона за държавното обществено осигуряване, ще го направим и за държавния бюджет. Според нас е сбъркана цялата философия на този процес. Ненормално е за която и да е държава, която твърди, че има финансов министър и супер експерт, за трети път в годината да трябва актуализация и пак да няма никакви адекватни мерки за справяне с кризата“, каза Атанасова.

Според нея има други начини за справяне с кризата и ГЕРБ ще внесе предложенията си още в четвъртък.

„Ще инициираме разговори и с останалите парламентарни групи за това да се предложи модел, който ще бъде адекватен по отношение на доходите на хората и ще е устойчив, а и няма да затрудни всяко следващо правителство“, каза тя.