България няма да даде изтребители и танкове за Украйна, докато на власт е служебният кабинет. Ние ще подкрепим единствено европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, обяви президентът Румен Радев пред журналисти във вторник.

Директорът "Отбранителни способности и иновации" в Атлантическия клуб и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира думите на президента пред България Он Еър:

"Надявам се това да е сериозен сигнал към политическите партии, които ще формират новия парламент, така че да бъдат мотивирани да има редовно правителство, защото докато продължават служебните правителства на президента Радев, България ще продължава да се отдалечава от съюзниците в НАТО и ЕС и да пропуска шансове, от една страна, за своето развитие, от друга страна, да създава имидж, който ще ни пречи да бъдем действителен партньор в развитието на европейския континент", заяви той.

Радев посече войнолюбците с тези думи за Украйна, а финансите на България са... 

Според него цялото говорене какво няма да дадем на Украйна цели отклоняване на вниманието от други важни въпроси, свързани с отбраната.

"Нашата политика отдавна е излязла от нормалните норми на консултации, преговори, постигане на съгласия, на поставяне на амбициозни цели, на полагане на усилия за постигането и се е свела до дезинформация, пропаганда, заклинания, целящи единствено разделяне на българското общество, практическо блокиране на всяка възможност да бъде сформирано редовно правителство и виждаме, че вече 2 години тази политика дава доста негативни резултати", посочи Шаламанов.

Той обясни, че нямаме 155-милиметрови снаряди на склад, тъй като не използваме такъв тип артилерия, но всяко едно предприятие е в състояние да пренастрои своите линии, да потърси индустриално сътрудничество с други предприятия от европейската отбранителна индустрия и да започне да произвежда това, което е нужно на пазара.

По думите му държавата в лицето на президента Радев и служебното правителство блокира възможностите за развитие на България като част от НАТО и ЕС с цел да не засегнe руския интерес.

"Мандатът, който е даден от парламента, позволява правителството да извършва поредица от доставки в зависимост от това какво е необходимо в Украйна, какво България има като наличност и гаранциите, които България може да получи чрез съюзниците в НАТО и ЕС, са възстановяване на изпратената техника със заместваща техника или гарантиране на способностите, които отслабват със способности на НАТО и ЕС, но това не се прави", подчерта Шаламанов.

За посещението на Тиери Бретон той коментира, че е разбрал, че ЕС разглежда сериозно България като индустриална сила в сферата на отбранителната промишленост и очаква България най-после да премине от стандарти на Варшавския договор към стандарти на НАТО.

"Провалите в поддържането на МиГ-29 продължават над 20 години и поради тази причина никога не са летели повече от 20-30% от самолетите, които имаме. Те не осигуряват необходимите летателни часове за подготовка на нашите пилоти, нито пък имат оперативните възможности за участие в нещо друго освен въздушно патрулиране", каза още Шаламанов.

Той изтъкна, че вече не очакваме "Грипен"-и, защото няма такава оферта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук