Австралия и Великобритания ще сключат двустранен договор за производство на нов клас ядрена подводница, предават световните агенции.

Това ще се случи в рамките на партньорството AUKUS, което включва и Съединените щати.

Австралия ще закупи от САЩ ядрени подводници от клас "Вирджиния" през следващото десетилетие, а впоследствие заедно с Великобритания ще построи нов клас подводници AUKUS съгласно обявения пакт AUKUS през 2023 г.

Преговорите предстоят

"Ще преговаряме за двустранен договор между Австралия и Обединеното кралство, за да активираме нашата част от AUKUS", заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлс след среща с колегите си от Великобритания и САЩ вчера в Лондон.

"Ще оперираме със същия клас подводници. Така че, когато погледнете индустриалното сътрудничество, трансфера на технологии, начина, по който всички тези механизми работят, - това е предмет на договора", добави той.

Британският министър на отбраната Джон Хийли пък отбеляза, че на срещата на министрите на отбраната на AUKUS е било постигнато съгласие и за използване на произведени във Великобритания торпеда Stingray в морски патрулни самолети P-8A, които се използват като самолети за лов на подводници в Индо-тихоокеанския регион.

Проведени са значителни експерименти

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорите от AUKUS са провели значителни експерименти в наземния, подводния и електромагнитния спектър, за да подобрят способностите за водене на война като част от сътрудничеството в рамките на така наречения "втори стълб" на AUKUS.

В съвместно изявление се съобщава, че партньорите от AUKUS увеличават способността си да разработват и доставят офанзивни и отбранителни хиперзвукови технологии и ще проведат широкомащабно учение с дронове по-късно тази година.