"Иво Пропокопиев е психично болен. Това безспорно се доказва от приложеното заключение по съдебно-псохологическата експертиза към гражданско дело, което лицето води срещу мен за обида. Държа да подчертая, че експертизата е  поискана в хода на съдебното производство лично от защитниците на г-н Прокопиев. Това заяви лидерът на ПрезаредиБГ и евродепутат Николай Бареков в позиция, разпространена от неговия пресцентър до медиите. 

В представения документ се твърди, че за установява на психичното му състояние са използвани методите наблюдение и интервю и въз основа на тях специалистът заключва, че г-н Прокопиев страда от „постравматично стресово разстройство” и има наличие на необходимост от „сериозна психологическа работа”.

Д-р Елена Кърпачева, психолог и вещо лице по горепосоченото дело, е констатирала „засилена тревожност и намаляване на интереса му към делата, които ръководи”. По думите й г-н Прокопиев твърди, че е станал „апатичен и без желание за работа”, че „често изпада в депресия”, „няма желание за нищо”, „губи всякаква активност” и е „обладан от негативни мисли”.

В експертизата също така се твърди, че сънят на г-н Прокопиев е „трайно нарушен”, „накъсан” и на моменти „изобщо не може да спи”, макар да не става ясно по какъв точно начин  психоложката установява това. 

Изложени са и здравословни проблеми като повишено кръвно налягане и болки в гърба, което по думите й крие риск за живота и здравето му. Става ясно още, че има загуба на концентрация и живее в постоянен стрес. Установеното силно главоболие и световъртеж пък пречили да изпълнява ежедневните си задачи.

Г-н Прокопиев е изгубил желание за нови инициативи и се чувства уморен и отпаднал, твърди още психолог Елена Кърпачева. От експертизата разбираме също така, че „конструкцията на АЗ-а” на г-н Пропокиев е „разрушена” и поради тази причина е необходима  „сериозна психологическа работа” с него.

Посочените по-горе факти и обстоятелства водят до основателно съмнение, че е налице невъзможност лицето да изпълнява адекватно задълженията си, както и да ръководи и пази повереното му от акционерите имущество. Това води до извод за обоснована опасност от фалит на публичните дружествата, основно участие, в които има г-н Прокопиев, следствие на което ще бъдат ощетени редица малки акционери.

Като български гражданин съм особено притеснен и от факта, че въпросното лице е собственик на редица медии и в качеството си на такъв дава наставления и нареждания по отношения на политиката на публицистиката в тях, а както добре знаем именно медиите определят дневния ред на общественото мнение.

Още по-притеснително е, че лицето е овладяло  „мейнстрийма“ на националните телевизии, видно от изтеклите стенограми „АРГО” . Не е за подценява и фактът, че г-н Прокопиев има огромно влияние сред една интелигентна част от българското общество. В тази връзка се поставя въпросът дали техните политически тези и задаваният в тези медии дневен ред не се формира по един налудничав начин, имайки предвид психическото състоянието на г-н Прокопиев.

Поради тази причина днес ще сезирам прокуратурата да предприеме необходимите действия по извършване разследване на случая. При констатиране на това, че г-н Пропокиев не е в състояние да се грижи за себе си, за личните си и имуществени интереси и да изразява правно валидна воля , следва да бъдат отнети както надзорните правомощия, така и оперативното ръководство на управление на дружествата, в които лицето е собственик или има съответното участие.

За да се убедят както медиите, така и обществеността в изложените твърдения, предоставям публично депозираното в съда заключение от съдебно-психологическата експертиза на г-н Прокопиев.