Евродепутатът Николай Бареков е на посещение във Вашингтон като част от делегацията на Европейските консерватори и реформисти. В рамките на визитата той провежда интензивни срещи на най-високо ниво в Държавния департамент на САЩ..
 
Сред темите, които Бареков е дискутирал с високопоставените консерватори в столицата на САЩ, са механизмът на санкциите срещу Русия и Иран и по закона Магнитски в двете му издания, включително за корупция и нарушаване на човешките права извън Русия, корупцията в балканските държави и разширението на ЕС към Югозападна Европа и на Балканите и предстоящите избори в Украйна.
 
Пред колегите си от САЩ евродепутатът е поставил въпроса за пострадалите от санкциите търговци и производители от трети страни (включително българските), като е заявил категорично, че те следва да бъдат компенсирани. По думите му това е желанието и на американския бизнес. На дискусия е била поставена и непоследователната българска политика през последните години.

 


 
Със старши съветника за Югоизточна Европа Пол Пфайфър в Държавния департамент на САЩ евродепутатът пък е обсъдил договора за приятелство между България и Македония, корупцията и влиянието на Русия на Балканите, разширяването на ЕС и някои решения на българското правителство през последните години.