Николай Бареков се срещна с българската общност в Босилеград. Целта на посещението беше да се запознае с проблемите на сънародниците ни извън граница. Визитата на евродепутата е част от поредицата срещи с представители на българските диаспори по целия свят, които ще продължат до края на мандата му в Европейския парламент. 

Бареков беше лично посрещнат от кмета и зам.-кмета на Босилеград Владимир Захариев и Стефан Стойков, които са начело и на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия. В рамките на визитата евродепутатът посети кметството, Здравния център, Народната библиотека, радиото и телевизията и основното и средното училище в града.

Като основни проблеми пред евродепутата сънародниците ни в Сърбия отбелязаха схемата за несправедливо раздаване на българско гражданство, ощетяваща стотици граждани с корени в България, липсата на загриженост за децата зад граница от страна на българското Министерство на образованието и забраната, наложена от Военното министерство, сръбски граждани да се лекуват във Военномедицинска академия /ВМА/ у нас.

Експерти представиха пред Николай Бареков актова книга, в която се съхранява пълна информация за всички граждани с българска принадлежност от 1900 година до днес. “До 1962 се е вписвала народността на всеки гражданин, след това обаче, за да се докаже българският корен, се налага да се връщаме към тези книги и да установяваме народността на родителите”, обясниха те и допълниха, че макар процесът да е затруднен, то той води да абсолютно достоверно заключение. 

Оказва се обаче, че макар и да представят неоспорими факти за наличието на български корени за дадено лице, то то не получава българско гражданство. "Този феномен се наблюдава в последните две години", подчертаха още сънародниците ни. Държавна агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ е разпоредила, че тези документи вече не важат и единствените, които са легитимни да установят подобна принадлежност, са тези, издадени от Културно-информационен център на българското национално малцинство " Босилеград" в Сърбия. “Агенцията е абдикирала, никой не се интересува от нас”, заключи кметът.

Гражданите разкриха, че има много случаи, в които държавни представители са им искали пари за получаване на гражданство, въпреки наличието на необходимите документи. Те потвърдиха и подозренията, с които се зае Прокуратурата, че наши сънародници с подкупи са уреждали издаването на неверни документи, с които сърби могат да получат българско гражданство. “Така тези, които нямат корени, се сдобиват с гражданство, а ние, чиито майки и бащи са българи, не можем да получим такова”, обобщиха несправедливостТа пострадали от престъпната схема.

Министерство на образованието в България отказва грижа за българските деца, извън граница, стана ясно от срещата на евродепутата с директора на основното училище Методи Чипев и директора на гимназията в града Владимир Григоров. Оказва се, че образователното ведомство в Сърбия е разрешило със закон 30% от съдържанието в учебниците да е на български език, а от българското единствено се изисква да подадат одобрени съдържание и програма, по които тези деца да се учат, но това така и не се случва. “Ние, със собствени средства, ще напишем и разпечатаме тези учебни помагала, не искаме финансираме, а само един конспект”, уточниха представители на сръбската образователна система. Николай Бареков пое отговорност пред тях, че ще се заеме със случая и ще направи всичко възможно родното ведомство да изпълни необходимото в най-кратък срок.

Впечатляващ се оказа и фактът, че община с едва 9 млн. лв. бюджет за десетхилядна община , осигурява транспорт всеки ден на учители до всяко селце. “Дори едно дете да има в класната стая, ние сме поели отговорност да му осигурим условия да се образова”, подчерта градоначалникът. “Едно село без училище, детска градина и църква е загубено”, заяви от своя страна неговият заместник.

При посещение в Здравния център евродепутатът се срещна с неговия директор и специалист по спешна медицина Горан Василев. От разговора с него стана ясно, че от две години насам е спряно традиционно безплатно лечение на българите, живеещи е Босилеград, предоставяно години наред от Военно медицинска академия /ВМА/ в София. “Ние със собствени средства, превозвахме жителите с двойно гражданство, винаги сме изразявали своята огромна благодарност към ВМА за предоставяните медицински услуги, нямаме обяснение защо тази традиция беше погубена”, заяви кметът на града Владимир Захариев. “Когато вратите на ВМА в България за нас се затвориха, се отвориха тези на ВМА в Белград”, отбеляза още той.
 
В отговор на заявеното Бареков констатира, че темпорално събитията съвпадат с мандата Красимир Каракачанов. “В момента, в който той става министър, затваря вратите на ВМА”, уточни евродепутатът.

Доктор Горан Василев разкри още, че в града зъболечението на лицата между 19 и 64 години се поема от общината и е напълно безплатно. В тази връзка Бареков припомни, че именно заради предлагането на тази идея в България е бил обявен за популист. “Стана ми драго, че българин е реализирал тази моя идея тук в Босилеград”, заяви Бареков и покани всички противници на идеята у нас да заповядат в този град, за да видят как градоначалникът с бюджет от едва 9 млн. я е постигнал.
 
На финал евродепутатът обяви пред сънародниците ни в Босилеград, че ще сезира със сигнал президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с поставените по време на срещата проблеми.