В началото на снеговалежа имаше 700 места без ток. Регионалното министерство беше подготвило двойно повече екипи за справяне и със съдействие на военната техника може да се стига до тях и да се работи. Процесът не е спирал. Това обяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.
„Решенията се взимат в реално време. На място се разпределя ресурс, няма проблем с търсенето на техника”, допълни още тя.
Бъчварова посочи, още преди снежния капан, властите са започнали да предупреждават хората.

„Имахме информация за такова развитие на метеорологичната обстановка, взехме превантивни мерки и започнахме няколко дни преди това информирахме гражданите. Вчера имаше 2 автобуса до Генерал Тошево имаше 2 автобуса до Камено и буквално за 2 часа те бяха спасени. Надявам се този модел да продължи”, каза още тя.

Тя каза още, че независимо от данните за подобряване на метеорологичната ситуация, няма да се премахнат ограниченията.
 
Тя коментира и бежанския натиск на страната ни, като посочи, че той е значително по-слаб.

В момента на границата е спокойно, обясни Бъчварова, но по думите й, това по всяка вероятност се дължи на метеорологичните условия. По думите й всяка седмица се прави анализ  на ситуацията и се определят краткосрочните и дългсрочните рискове, съдейки по развоя  на събитията в Турция и Сирия. Сега, когато натискът не е толкова голям, сме длъжни да се подготвим за всяка една ситуация, каза Бъчварова.

„Има дни, в които няма задържани мигранти”, каза тя и допълни основните движения са за хора, които имат регистрация и се опит да преминат в Сърбия.

По думите на министъра са взети и сериозни мерки за справяне с битовата престъпност. Създават се условия, започнала е тази операция, защото сега е времето това да се случи. Още 2 седмици нашето правителство ще работи по тази програма, а всяко следващо, при добро желание, ще продължи тази практика. Каквото и да се направи в МВР, политическите опоненти ще кажат нещо лошо.

Утре ще представим пред медиите новия автомобил, новите бусове и екипировката робокоп за справяне с масовите безредици, каза още Бъчварова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!