Илиана Беновска: Г-жо Нинова, вземам повод от думите на колежката от вестник „Дума” да Ви попитам за глобата, която налага ЕК, ще си позволя една корекция, Борисов днес каза, че е малка глобата, защото България я е редуцирала, а не, че е малка като стойност, но това в скоби. Искам да Ви попитам, Вие, като политик, а и ръководството на БСП как оценявате последиците от постъпката на Сашо Дончев да сезира ЕК и да потърси свои, според него, права, след като навремето знаете, че когато „Овергаз” загуби правото да доставя газ в България заради неизплатени кредити Борисов подпомогна Сашо Дончев?
Вторият ми въпрос е към г-н Добрев, Вие, казвала съм го и друг път, имате потомствено познание по отношение на МВР, наистина. И ако системно сте решил да коригирате, и може би справедливо, политиката на МВР защо от БСП не предоставите вашата концепция на министъра на вътрешните работи Маринов, ако тя съдържа ценни за борбата с престъпността факти и данни? И два кратки въпроса: предстои конгрес на БСП, вероятно поради празниците няма да има Национален съвет. Един ваш редови член, който притежава или пише в сайта pogled.info, когото Вие съдите с г-н Добрев, г-жо Нинова, каза, че във „Визия за България” нямало идеологическа част. Аз веднага му предложих и мисля, че като журналист бях права, да напише тази част и да я представи, ако тя наистина липсва, аз не мога да преценя. Той каза, че няма  да бъде допуснат да я огласи на никакъв форум на БСП. Това така ли е?
И към Вас, г-жо Нинова, по повод протестите преди 7 дни Вие казахте, че Борисов използва работниците за сливането на власт и капитал. Знаете, че Камарата на строителите, по повод на които го казахте, възрази, че БСП, казвам го по памет, е употребило Камарата за свои цели. Можете ли да докажете с факти, че ГЕРБ слива власт и капитал и кого употребява от капиталистите и чии работници? Благодаря!
 
Корнелия Нинова: Нали не очаквате да коментирам личните отношения между Борисов и Сашо Дончев, кой на кого какво е давал, обещавал, помагал, кредити и т.н.? Отношенията между бизнес и правителство първо са си тяхна работа, но второ, такива отношения намирисват на нещо друго. Така че много Ви моля, какви са отношенията между Борисов и Сашо Дончев не е наша работа, нито ще го коментирам, питайте си ги тях двамата!
 
Илиана Беновска: Питам Ви за политическата Ви оценка!
Корнелия Нинова: Питайте ги тях двамата кой на кого какво е правил през годините и на кого какво дължи. Жалкото ще е обаче, ако заради такива отношения пострада националния интерес на България и се стигна до това решение от онзи ден. Това ще е жалкото. Те двамата да се изясняват, ама няма България да носи тежестите на техните лични взаимоотношения, защото сега тези 77 милиона евро ще ги плаща целия български народ, защото те нещо са се разправяли през годините назад.
 
Илиана Беновска: Питах Ви за политическата Ви оценка за постъпката на Дончев!
Корнелия Нинова: Политическа оценка на отношенията между двама души няма как да Ви дам.
 
Илиана Беновска: На постъпката на Дончев Ви питах.
Корнелия Нинова: Сега, пленум на Национален съвет, отдавна проявявате интерес към вътрешния живот на БСП, вземете, за седми път Ви казвам, прочетете този устав наш да видите, че не може да има конгрес преди да има пленум преди това. Така че пленум ще има, независимо от това кой какво Ви говори, тъй като пленума на БСП трябва да приеме документите на конгреса, иначе не можем да отидем на конгрес.

„Визия да България” няма идеологическа част”, ами да, защото ние имаме идеологическа програма, приета от партията на конгрес и нямаме намерение да си променяме идеологията. Тя е заложена в наши идеологически документи, приемани на конгреси преди ние да сме ръководство и нямаме намерение да променяме автентичната лява идеология на БСП. „Визия за България” е стратегия за управление на България, а не е идеологическа основа на БСП. Който иска обаче да прави предложения и препоръки да заповяда, на никого не е забранено, ако е член на Национален съвет, на основна партийна организация, където е член, да отиде, да си каже мнението, да го даде писмено, ще го обсъждаме и отразяваме.
 
Сега, сливането на властта и бизнеса, кой кого е употребил? Аз мисля, че на всички стана ясно след стачката на строителния бранш онзи ден и след необяснимите им действия в този ден на капитал и власт. Можеш ли да излезеш на стачка срещу опозицията, да отидеш при управляващите, да си стиснете ръцете в деня на тази стачка и управляващите с постановление на МС да ти отпуснат един милиард и нещо за строителство? Извън бюджет, извън решение на парламент, извън всичко! За кой средномислещ човек, интелигентен не става ясно за какво става дума? Излизате с камионите срещу БСП и Елена Йончева и опозицията, идвате при нас и се разбираме, стискаме си ръцете, ето ви един милиард и нещо извън бюджета да строите магистрали. Какво повече да Ви отговоря извън това с кого се е съюзил?
 
Илиана Беновска: Това ли са фирмите, които всъщност се сливат с властта?
Корнелия Нинова: Те си показаха лицето онзи ден, няма нужда ние да ги посочваме. Те ги показаха със заплахата, че няма да допуснат четиримата колеги, подписали сигнала, до работа и ще им искат оставките. Те сами се разкриха. И създадоха прецедент в българската, а сигурно и в европейската политическа история, ще се поинтересувам. Мисля, че за пръв път има протест на едрия капитал и на едрия бизнес срещу опозиция за искана проверка, не за друго, за искана прозрачност и проверка, обективна при това, европейска, по европейски правила. И някак си като че ли продължават да не разбират тези фирми, че това, което правим, е в тяхна полза. Това ще ги освободи от рекета, на който са подложени, това ще има даде повече възможност да работят при свободна конкуренция, това ще им остави повече пари да си плащат заплатите на подизпълнителите и на работниците. Вярвам, че ще го разберат лека-полека, че това, което правим е и в техен интерес, и в интерес на икономиката на България, и на борбата с корупцията. Ние ще продължим с тези усилия! Благодаря!
 
Кирил Добрев: Уважаема г-жо Беновска, искам да Ви уверя, че БСП много активно се готви за своята концепция и за националната сигурност, и за МВР. Включително и днес имахме възможност ИБ повече от половин час да обсъждаме откъде тръгна МВР, докъде стигна и какви промени са необходими за това да върнем силата и самочувствието на МВР, защото в много от случаите тя се явява просто като една скъпо платена охранителна фирма. А функциите на МВР са коренно различни. Всичко това обаче ще стане ясно на нашата визия и управленска програма, която ще имаме честта да представим на конгреса. Що се отнася до министър Маринов, аз го познавам в различно негово качество през годините и сме имали възможност чисто оперативно да разменяме информация и има случаи, в които активно сме работили в една посока, особено в места, свързани с предизборната обстановка. Далеч по-отзивчив беше, когато не беше министър. Днес вече на неговите плещи тежат други управленски решения. А що се отнася до редовия член, около 11 762 редови члена са изпратили до нашата комисия, която обобщава предложенията по „Визия за България”. Сигурен съм, че и този редови член, ако има някакви предложения, комисията ще ги разгледа, дори ще има към него писмен отговор кое от нещата приема, кое съвпада и те естествено ще бъдат част от „Визия за България”. И последно, заради големия интерес, който проявявате, може ли и аз един въпрос да Ви задам – кога беше последната Изпълнителна комисия на ГЕРБ и в какви срокове тя се събира?
 
Корнелия Нинова: Нека да не го превръщаме в диалог!
Илиана Беновска: След като ми зададе въпрос г-н Добрев, аз трябва да отговоря! Последната Изпълнителна комисия на ГЕРБ, по памет Ви казвам, беше преди около месец.