Председателят на временната комисия за митниците в парламента Тошко Йорданов влезе в остър сблъсък с депутата от ПП-ДБ Венеция Ангова. 

Всичко започна с изчитане на доклад, свързан с протокол от заседание на Софийския градски съд от 6 април 2024 г., в което бяха намесени имената на Бойко Рашков, Асен Василев, Марин и Стефан Димитрови. 

Специални разузнавателни средства са записали как арестуваният за контрабанда Стефан Димитров инструктира задържаната шефка на митниците Петя Банкова за назначения в повереното ѝ ведомство, стана ясно от изчетения от Тошко Йорданов протокол. 

Той заяви, че според доказателствения материал от протокола арестуваната заради обвинения за контрабанда шефка на митниците Петя Банкова е обсъждала с контрабандистите назначения в повереното ѝ ведомство. 

Стефан и Марин Димитрови са били следени със специални разузнавателни средства (СРС), пише в доказателствения материал. Според протокола Стефан Димитров е поддържал тесни връзки с Банкова. Двамата се срещали много пъти в заведения и хотели в страната. Банкова е назначавала хора, свързани с Димитрови в агенцията, пише в протокола. 

"Има анонимни свидетели, които вече знаем, че са Живко Коцев, който обяснява, че Бойко Рашков е имал добри контакти със Стефан и Марин Димитрови", каза Тошко Йорданов.

По думите му има видеозаписи пред агенция "Митници" на Рашков заедно с Марин и Стефан Димитрови. 

"От камерите от Агенция "Митници" има видеозаписи, на които Стефан Димитров е с Бойко Рашков, може би на отделен запис с Асен Василев", изчете пред комисията  Тошко Йорданов. 

Ангова се възмути, че това не е доклад, а препис. "Смятаме, че тази история изглежда като съшита с бели конци. Прокуратурата влиза в ролята на политически играч в предизборна кампания. Попълва пукнатини с внушения", добави още Ангова.

Депутатката нападна Тошко Йорданов и го попита колко време Йордан Цонев го е подготвял за днешното заседание. Тя също така попита дали, ако сега бъдат снимани на заседанието на комисията, това означава нещо. 

Калин Стоянов с бомба за Живко Коцев и "вечеринки в тесен кръг" в дома на Бойко Рашков

Йорданов не й остана длъжен и каза, че се надява да има запис на това как Цонев му дава съвети.

"Ние с вас имахме снимки, като бяхте неуспяла певица", каза Йорданов, без да уточнява какво точно има предвид.

В спора се намеси Йордан Цонев.

"Не съм виждал по-сериозен скандал", каза той.

Според него не е виждал политици с такава страст да защитават нещо, което най-малкото е спорно.

"Г-жо Ангова, колеги сме в бюджетна комисия и искам да ви кажа, че е добре малко по-умерени да бъдем в тази комисия", заяви Цонев.

Венеция Ангова не бе единственият представител на ПП-ДБ, който опъна нервите на Тошко Йорданов. Константин Бачийски също си навлече гнева на дясната ръка на Слави Трифонов, след като на няколко пъти взе думата, без да му е давана.

„Не натискайте това копченце", обърна се към него Йорданов, визирайки копчето на микрофона, с което депутатът си взимаше думата. 

Той предупреди, че за следващия път, когато събере комисията, ще поиска квестори. "Ако не се спазват правилата, ще се изваждат хора от тази комисия и ще дойдете, когато сте си научили урока. Пък вие се оплачете на арменския поп", обърна се към Бачийски депутатът от ИТН. 

По време на заседанието стана ясно още, че представители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност“, Комисия за противодействие на корупцията, бившето ръководство на Агенция „Митници“ и Асен Василев са сред гостите, които се очаква да бъдат поканени за изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници" и евентуална роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук