Безпрецедентно посещение на българска парламентарна делегация в Северна Корея ще се състои идните дни, твърди „Флагман“.

За първи път от времето на Тодор Живков наши депутати ще отидат в азиатската държава, известна с изключително зловещия си тоталитарен режим.

В Корейската народно-демократична република, както е официалното име на страната, между 6 и 11 септември ще бъдат Стоян Мирчев, Петър Кънев („БСП за България“), Александър Иванов (ГЕРБ) и Александър Сабанов („Обединени патриоти“).

Посещението е съгласувано с партньорите ни от Европейския съюз и САЩ.

Основни акценти ще бъдат политическите и икономическите връзки между двете държави.

Водач на делегацията ще е младият депутат Стоян Мирчев, който е председател на Групата за приятелство с КНДР в българския парламент.

Предвид целта на посещението обаче основна роля се очаква да има бургаският народен представител Петър Кънев в качеството му на председател на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Той ще носи специални приветствия от министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на туризма Николина Ангелкова на колегите им в Северна Корея.

„Явно Европейският съюз, в това число, разбира се, и България, влизат в общия тон на търсене на пътища за съвместна дейност, за размразяване на отношенията. Неслучайно ще бъдем и там, където Тръмп беше наскоро – в демилитаризираната зона“, коментира пред „Флагман“ Петър Кънев.

Програмата първите два дни включва тържествена вечеря, домакин на която ще е Ри Джонг Хьок – председател на групата за приятелство с България във Върховното народно събрание на КНДР; посещения на Музея на победата в Отечествената война, на арт студио и на метрото в столицата Пхенян.

Пътуване до демилитаризираната зона и посещение на приграничното селце Панмунджом до вражеската Южна Корея е предвидено за неделя – 8 септември.

В следващите три дни пък ще се състоят посещения на родното място на Ким Ир Сен, на паметника „Чукхе“, спектакъла „Родна страна“ по повод националния празник на КНДР, множество беседи с представители на различни институции и др.

В последния ден – 11 септември, трябва да се състои среща с Ри Су Йонг. Той е зам.-председател на Централния комитет на Корейската трудова партия и ръководител на международния й отдел. Йонг де факто е заместник на държавния глава – диктатора Ким Чен Ун.