Социалният министър Бисер Петков ще представи пред депутатите от ресорната парламентарна комисия основните моменти в проекта на Закон за социалните услуги. Това е третият закон, за чието приемане настояват протестиращите майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", наред със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.
 
Проектозаконът за социалните услуги е на етап обществено обсъждане, което трябва да приключи на 15 ноември. Той урежда предоставянето, ползването, финансирането, качеството и контрола на социалните услуги в България. регламентирани са 10 вида основни социални услуги, като асистентската подкрепа е една от тях - дефинира се  съдържането на тази подкрепа, определят се функциите на асистента и на общината, когато услугата се финансира от държавния и общинския бюджет.
 
В закона се регламентирани т.нар. заместваща грижа, уредена като подкрепа за лица, полагащи грижа за зависими членове на семейството. Създава се възможност за ползване на общодостъпни социални услуги от всички, а не само от уязвими групи.
 
Въвежда се планиране на услугите на национално ниво на услугите, финансирани от държавния бюджет Определят се доставчиците на социални услуги, като държавата отпада от сегашния кръг доставчици. Създава се и Агенция за качеството на социалните услуги.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!