Социалният министър Бисер Петков също е изненадан от острата реакция на майките на деца с увреждания на вчерашната социална комисия заради текстовете в Закона за личната помощ. Жените заявиха, че хвърлят прах в очите им и се заканиха да продължат протестите.

"За нас също беше изненада с д-р Адемов, че имаше такава реакция по време на заседанието на комисията. Не мога да се съглася с това", коментира министърът по повод реакцията на майките и заканата на омбудсмана Мая Манолова, че ще даде закона на КС.

"Финансирането е ясно, то е многократно коментирано", каза още Петков и припомни, че обещаните 150 млн. допълнително заедно с бюджета на социалното министерство са за финансирането на двата законопроекта. "Така че споразумението се спазва, има няколко детайли, които заедно можем да изясним заедно", надява се Бисер Петков.

"До понеделник вечерта всички страни работеха заедно в работен формат и очакването беше, че има съгласие по тези текстове", недоумява министърът. Той разказа, че предишния ден се договарят едни текстове, а на сутринта се започва отначало. Петков се усъмни в комуникация между отделните представители на майките, които често се сменяли и били различни на заседанията на работните групи.

"Явно има още някои неща по тези текстове, които трябва да бъдат изчистени, за да бъде изчистено напълно доверието. Ще работим за това", добави той. Фактът, че законопроектът е бил подкрепен на второ четене в повечето текстове, при това единодушно, показвал, че е налице воля да бъде приет заедно с другия - за хората с увреждания. Петков се надява да си доизгладят недоразуменията в продължаваща комуникация. Около 23-24 000 са потребителите на услугата личен асистент. До септември хората, които получават тази услуга, ще продължат дотогава да я получават по досегашния ред.

Същевременно те ще имат право да минат оценка за определяне на лична помощ. И от 1 септември ще се предостави лична помощ, гарантира министърът.

По думите му не може отсега да се направи съвсем точен разчет какви ще бъдат резултатите от една индивидуална оценка на потребностите, каквато ще се прави на база на методика и за всяко едно лице поотделно.

Средствата ще бъдат предоставени по бюджета на социалното министерство и в рамките на бюджет на 283 млн. Винаги може да се обезпечи, ако има по-висок разход за последните няколко месеца, когато вече е предвидено да се получи такава лична помощ, каза Бисер Петков. Право на лична помощ имат хора с увреждания, които са над 90% с чужда помощ и деца с увреждания, които са над 50% чужда помощ. Разчетите на социалното министерство са, че става въпрос за около 80 хил. души. Това обаче е индивидуално желание, а част от хората с увреждания получават добавка за чужда помощ и част от тези семейства получават семейна помощ за деца в най-високия размер 1130 лв. Това ще бъде преценка, след като минат на оценка и бъдат определени броят часове, а следващата стъпка е да подадат заявление до кмета на общината по местоживеене, за да им бъде осигурен асистент, обясни Бисер Петков.