"Законът за социалните услуги беше приет през тази година - 2019-а, в пакет от социални закони, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. 163-ма народни представители го подкрепиха на първо четене - без гласове "против" и "въздържал се".


Това каза пред БНР председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Той допълни, че законът е бил приет с аплодисменти като отговор на дългогодишни очаквания и не е имало никакви реакции срещу него - нито от политици, нито от депутати, нито от неправителствени организации (НПО).

"Изненадващо е как възникна това поляризиране в обществото. В последния ден преди коледната си ваканция депутатите ще обсъдят на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги (ЗСУ).

Предварителната нагласа е да бъде подкрепен проектът на "Обединени патриоти", в който се предлага отлагане на действието на закона с половин година", посочи той.

Хасан Адемов заяви, че вносителите на предложението за отлагане на закона смятат, че това ще подпомогне за по-сериозен и задълбочен диалог с тези, които са против него.

"Практиката показва, че всеки един опит за диалог е посрещан с радикализирани и остри реакции, което е притеснителен момент", каза още той.

Адемов заяви, че дискусията около Закона за социалните услуги е рестартирана и това е един от малкото закони, които се атакуват преди да са влезли в сила.

Във връзка с най-коментираната тема, сочена като спорна и проблемна в ЗСУ - дейността на НПО, предоставящи социални услуги, той обясни, че НПО-та участват в предоставянето на тези услуги още от 2002-ра година - по закон - и нищо в новия закон не е променено, дори обратно:

"Засилени са контролните мерки - регистрационният режим на НПО, които предоставят социални услуги, се заменя с лицензионен режим".

Председателят на парламентарната социална комисия коментира и предположенията, че има и външна намеса в създалата се отрицателна нагласа срещу закона, за което говори и министърката на труда и социалната политика Деница Сачева.