Сделка с грипените няма. Правителството все още не е започнало преговори с трите потенциални фирми, които предлагат да ни предоставят самолет. Това заяви съветникът на президента Румен Радев по отбрана ген. Стефан Янев.
„Решението на служебното правителство не предопределя с кого да започнат преговорите. То просто валидира военната експертиза и дава пълна възможност на сегашното правителство с кого да преговаря”, добави той пред БНТ.  

„Военно-техническата експертиза е направена от предишното правителство, а класирането – от комисията, която работи в рамките на служебното правителство”, уточни ген. Янев.  

„Няма възможност за манипулиране на данните на различните държави и фаворизиране на един от тях”, категоричен бе той

„Самолетът е геополитика и в тази връзка военно-техническата експертиза не определя политическите разговори, които ще се проведат след нея”, каза още бившият служебен министър на отбраната. 

„Няколко дни след решението на служебното правителство президентът каза няколко думи, но не мисля, че е споменавал тип самолет. Той е защитавал само военната експертиза. Военната експертиза казва: това е по нашите критерии, зададени от парламента и ние сме направили този избори. Всички намеци за лобизъм са несъстоятелни.”, каза той в отговор на въпрос повлиял ли е по някакъв начин държавният глава на избора на служебния кабинет.