В съвместни българо-аржентински индустриални зони на българска територия да се обработват полуготови аржентински продукти за европейския пазар. Това предложи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на работна закуска на президента Георги Първанов и представители на аржентинските бизнес среди в хотел „Шератон" в Буенос Айрес, съобщи "Дарик".
Идеята ще бъде обсъдена при гостуване на аржентинския министър на планирането и инвестициите в София в началото на следващата година. Президентът Първанов отбеляза, че аржентинските приятели могат да разчитат чрез България на по-голям пазар в ЕС. Първанов настоя пред бизнесмените за икономизация на отношенията и повишаване на стокообмена между България и Аржентина, който след 2000 година се движи между 20 и 110 млн. долара годишно, като през последната година България изнася повече стоки, отколкото внася благодарение на различните видове торове.
В епохата на глобализацията голямото разстояние не може да бъде оправдание за бизнеса, каза българският президент в аржентинската столица, която се намира на близо 12 000 километра от София. Той поиска разширяване на информационния поток, включително и чрез по-активно участие в панаирите, организирани в двете държави.
Петър Димитров отбеляза и малкото туристи, които си разменят двете страни – около 1000 аржентинци идват годишно в България, а българските туристи в Аржентина са два пъти по-малко. Тук съм за да покажа, че българската държава стои зад бизнеса, отбеляза Първанов пред аржентинските бизнесмени и подчерта, че държавата ще ги подпомага чрез актуализация на договорно-правната база.
Във вторник в присъствието на българския и аржентинския президенти беше подписано споразумение за икономическо сътрудничество. Първанов предложи взаимодействие в новите технологии и енергетиката – от ядрената до възобновяемите енергийни източници. В момента аржентинската фирма „Галилео Груп", водеща световна фирма в газокомпресорните системи, изпълнява в България първия за ЕС пилотен проект „Виртуален газопровод" за газификация на Карлово с изцяло аржентински технологии за компресиране, пренос и разпределение на природен газ.
И президентът Първанов, и министър Димитров подробно отбелязаха изгодните условия за инвестиции в България, които според двамата са най-изгодните в ЕС. Димитров се обърна към аржентинските бизнесмени с думите, че „при такива условия очевидно са добре дошли да плащат данъците си в България”. 
Георги Първанов каза, че присъствието на държавния глава и на министъра на икономиката на срещата днес, показва, че българската държава стои зад амбициите на националния ни бизнес да се отвори в контактите си във всички посоки, в това число към традиционни партньори от Латинска Америка. Държавата не стои само декларативно зад българския бизнес и зад общуването ни с други страни, допълни президентът.
Той изтъкна , че в България има най-добрите условия за инвестиране и правене на бизнес сред страните от Югоизточна Европа и в ЕС, имаме високи темпове на икономически растеж - трайно над 5 на сто, а за последната година -6,2 на сто, и данъчни закони, които стимулират чуждия бизнес да инвестира у нас. Държавата ще се стреми да подпомага деловото общуване и чрез обогатяването и актуализирането на договорно-правната база между двете страни,отбеляза Георги Първанов и допълни, че след подписването на Споразумението за икономическо сътрудничество, са в процес на договаряне и съгласуване други проектоспоразумения като това за взаимно насърчаване на инвестициите.
Президентът Първанов посочи необходимостта от обогатяване на структурата на двустранния стокообмен. Сред възможните сфери на взаимодействие той отбеляза хранително-вкусовата промишленост и създаването на смесени предприятия, информационните технологии, ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници, където по думите му двете страни има какво да разменят като опит и съвместни производства.
Георги Първанов отбеляза необходимостта от активизиране на политическия диалог между България и Аржентина, който да създаде базата за развитие на търговско-икономическите отношения. Стокообменът през 2006 г. е 110 милиона долара , през миналата година - 37 милиона долара, което е крайно неудовлетворително за потенциала и възможностите на двете икономики, посочи президентът.
"България е страна с отлични отношения с всички свои съседи, с връзки и влияние в района на Югоизточна Европа, Черноморския район и на изток. Стъпвайки в България, аржентинският бизнес ще може да разчита на много по-широк пазар", допълни Георги Първанов.
В срещата участваха представители на аржентински компании, които имат интерес към бизнес в България, на Аржентинско - българската търговска камара, Камарата на износителите, Камарата на вносителите, Индустриалната и търговска камара, Търговската камара.
С бизнес закуската завърши посещението на Първанов в осмата по площ страна на света, което беше първото на български държавен глава след 16 години. От Буенос Айрес президентът заминава за Мексико, където отложи посещението си през февруари тази година заради повреда на държавния самолет на Азорските острови. Този път старият ТУ-154 от времето на Тодор Живков трябва да прелети седемхилядните върхове на Андите и след техническо кацане в перуанската столица Лима да стигне до Северна Америка и Мексико Сити.
/БЛИЦ