В последния брой на германското списание за икономика Ост-Вест Контакт са публикувани няколко интересни информации за България - най-вече във връзка с енергоснабдяването и енергийната политика на страната, предаде Дойче веле.
Една от предпоставките за присъединяването на България към ЕС беше изключването на 3-ти и 4-ти реактор на атомната електроцентрала в Козлодуй. Това доведе до значително намаляване на производството на електроенергия, припомня изданието и допълва, че според специалисти проектът за построяването на втора атомна електроцентрала в Белене ще превърне България във водещ износител на електричество на Балканите.
Проектът Южен поток
Коалиционното правителство в София поддържа тесни икономически отношения с Русия и подкрепя плана за строеж на газопровода Южен поток, който ще свързва руското с българското Черноморие. Поради финансовата криза обаче българо-руските проекти стоят под въпрос, подчертава Ост-Вест Контакт.
Дясната опозиция в парламента определя България като "троянски кон" на Кремъл в ЕС, тъй като страната е изцяло зависима от вноса на енергийни суровини от Русия. Тази зависимост се усети особено болезнено в началото на годината, когато България стана жертва на енергийните проблеми между Русия и Украйна. Поради липса на газ за отопление бяха затворени училища и детски градини, хората останаха дни наред без парно в домовете си и много от заводите трябваше да прекратят временно работа, пише още Ост-Вест Контакт.
"България играе голяма роля в планирания строеж на двата газопровода: Южен Поток и Набуко" се казва в друга статия на изданието. Тези два газопровода ще я превърнат във важен разпределителен център. Набуко ще свърже Каспийския регион със Западна Европа. Газът ще бъде транспортиран през Турция, България, Румъния и Унгария, докато бъде доставен в Австрия. Южен Поток ще минава под Черно Море и ще свързва руското с българското крайбрежие.
България в ролята на домакин
От 20 до 25 април в София ще се състои среща на високо равнище за партньорство и сигурност в енергетиката. На срещата ще участват 28 страни от Европа, както САЩ и някои страни от Азия и Близкия изток. На срещата ще бъдат обсъждани тенденциите и принципите на политиката за стабилизиране в областта на енергийната сигурност. В центъра на вниманието ще бъде също и проектът за построяването на газопровода Южен поток.
В България също вече има проекти за използване на възобновяеми енергоизточници, се казва в друга статия на Ост-Вест Контакт. Групата Синозол и Пловдив Солар ООД ще строят соларни паркове край град Любимец, на границата с Турция и Гърция, на площ от около 330 хектара.
Изданието обръща внимание и на проекти на някои чуждестранни фирми за построяване на вятърни паркове в България. С влизането си в Европейския съюз източноевропейската страна е задължена до 2020 г. да набавя 20 на сто от необходимото електричество от възобновяеми енергии. Много международни фирми се ангажират със строежи на вятърни паркове предимно във ветровита Добруджа.
Според Венелина Величкова от организацията за опазване на околната среда "За земята" възобновяемите енергии могат да направят атомната електроцентрала в Белене излишна. Тя смята, че България има нужните предпоставки, за да добива достатъчно енергия само от възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър, водна сила и биомаса. Но това би могло да стане едва след около 40 години. /БЛИЦ