Според Делегацията на българските социалисти в ЕП, българските граждани са в правото си да очакват подкрепа от ЕП. Фактът, че видимото през океана остава невидимо за някои политици в Брюксел, буди недоумение и дава аргументи на антиевропейския популизъм.
 
В писмо до колегите си в Европейския парламент, българските евродепутати-социалисти изразиха отношение по повод на публикуваното в медиите прессъобщение от страна на членовете на ЕП от ГЕРБ и СДС.
 
По-долу представяме пълния текст на позицията:
 
Уважаеми колеги,
 
вече близо година страната преминава през политическа криза, резултат от сериозни, структурни недъзи, натрупани в три поледователни мандата на десницата от ГЕРБ (EНП), последният от които в коалиция с крайната десница.
 
В резолюцията си от октомври 2020 Европейският парламент официално констатира проблеми с правовата държава, върховенството на закона, корупцията и прозрачността.
 
България заема печалното 112 място по медийна свобода, далеч зад всички останали страни от ЕС.
 
Тези проблеми породиха мащабни и многомесечни протести с искания за оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.
 
Днес България е в навечерието на предсрочни избори, след като редовния парламентарен вот не позволи формирането на парламентарно мнозинство.
 
Страната се управлява от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, в съответствие с разпоредбите на българската Конституция.
 
Служебното правителство осветли множество скандали, свързани с нелоялни към държавата чиновници, подслушвания на политически опоненти и актове на старата власт с очевиден корупционен потенциал.
 
В контекта на изострена политическа борба, тук, в ЕП, от страна на евродепутатите от ГЕРБ се разпространява дезинформация относно българската политическа ситуация.

Те не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и публикуват прессъобщение в българските медии, в което заявяват пълната подкрепа на лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, който многократно е изразявал близките си отношения с бившия премиер Борисов.

С този акт г-н Вебер поставя цялата ЕНП в ролята на заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби, в които затъва ГЕРБ.
 
Междувременно вчера Министерството на финансите на САЩ огласи широкообхватни санкции, насочени срещу няколко от т. нар. „бизнесмени“ в България, чиито дългогодишни връзки с кабинета на ГЕРБ не са тайна. Това е най-мащабното действие по линия на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“, предприето до момента:
 
https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0208
 
https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/20210602
 
Считаме, че в тези трудни за нашата демокрация дни, българите са в правото си да очакват принципно отношение и подкрепа от нас, депутатите в Европейския парламент. Фактът, че това, което е видимо през океана остава невидимо за някои политици в Брюксел, буди недоумение и дава аргументи на антиевропейския популизъм.
 
Нека обединим усилия в името на демокрацията и върховенството на закона.
 
С уважение,
 
Петър Витанов
Елена Йончева
Иво Христов
Сергей Станишев
Цветелина Пенкова
 
Членове на Европейския парламент